FOTO Spania: 45.000 de persoane, între care Mario Vargas Llosa, la manifestaţia împotriva Guvernului socialist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste antiguvernamentale în Spania
Proteste antiguvernamentale în Spania

Aproximativ 45.000 de persoane, între care scriitorul Mario Vargas Llosa, au fost prezente, duminică, în centrul Madridului, la manifestaţia împotriva Guvernului Pedro Sánchez, unde a fost citit un manifest comun al partidelor din opoziţie care au cerut prim-ministrului, acuzat de trădare, să convoace alegeri şi au susţinut că unitatea naţională nu se negociază şi că statul de drept nu poate fi pus sub semnul întrebării.

Câteva mii de persoane, cu steaguri ale Spaniei şi Uniunii Europene, se aflau în Plaza de Colón din Madrid încă de la ora locală 11.00. Traficul a fost oprit pe mai multe artere din centrul capitalei, unde au fost prezente în total 45.000 de persoane, potrivit autorităţilor. 

Mulţi oameni, veniţi din diverse zone ale Spaniei, au petrecut noaptea pe drum, în autocare, pentru a fi prezenţi la manifestaţie la ora stabilită, 12.00, informează TVE.

Manifestaţia „Pentru o Spanie unită! Alegeri acum!” a fost convocată oficial de Pablo Casado, liderul PP, care a numit protestul „o moţiune de cenzură în stradă” împotriva guvernului condus de socialistul Pedro Sánchez.

Opoziţia consideră că Sánchez „umileşte” Spania prin acceptarea unui raportor în discuţiile dintre partide pe tema Cataloniei.

Partidele din opoziţie PP, Ciudadanos şi Vox s-au aliat în acest demers, pentru a-l forţa pe prim-ministru să convoace alegeri.

Liderii formaţiunilor politice de centru-dreapta şi extremă dreaptă au sosit pe rând în centrul Madridului şi au susţinut scurte declaraţii.

Guvernul „mincinos, şantajat de separatişti” trebuie să plece, a spus Santago Abascal, liderul Vox. El a vorbit despre cei care fac conspiraţii pentru o lovitură de stat şi a cerut suspendarea autonomiei Cataloniei şi convocarea de alegeri.

Partidelor şi simpatizanţilor lor li s-au alăturat şi reprezentanţii Sindicatului Unit al Poliţiei, declarat apolitic, însă participă pentru a-şi susţine colegii din Catalonia. 

Albert Rivera, liderul Ciudadanos, a mulţumit oamenilor din Piaţă şi i-a cerut, de asemenea, lui Sánchez să convoace alegeri. „Nu separatismului! Da Spaniei! Vrem să votăm! Pedro Sánchez ne-a înşelat. Nu este interesat să îi asculte pe spanioli. Dacă vor fi convocate alegeri, nu ne vom mobiliza decât la urne”, a declarat el.

Casado a spus că PP a ajuns la concluzia că timpul guvernului Pedro Sánchez, pe care îl acuză, între altele, de cenzură, s-a terminat. 

La ora locală 12.00, pe scena amplasată în piaţă, jurnaliştii María Claver, Albert Castillón şi Carlos Cuesta au citit manifestul comun pentru unitatea Spaniei.

„După cum aţi văzut, v-am cerut să veniţi fără însemne ale partidelor, pentru că aici este vorba despre un singur steag, cel al Spaniei. Partidele au vrut să pună accent pe ceea ce ne uneşte, să transmită un mesaj care ne reprezintă pe toţi”, au citit jurnaliştii.

Manifestul arată că formaţiunile politice şi organizaţiile societăţii civile „resping trădarea Spaniei în Catalonia”.

„Nu suntem dispuşi să renunţăm la convieţuirea bună pe care o avem de patru decenii”.

Apărarea unităţii Spaniei şi respingerea cesiunilor s-au numărat între punctele prezente în manifest. „Nimeni nu are legitimitatea să spună ce este Spania, ci să apere Constituţia şi ordinea juridică. Apărăm Constituţia din 1978. În afara ei, nimic nu este şi nu va fi acceptat. Statul de drept nu poate fi pus sub semnul întrebării. Ne reafirmăm angajamentul faţă de justiţie. Nu suntem dispuşi să acceptăm mai multe trădări. Unitatea naţională nu se negociază. Cerem Guvernului să convoace alegeri, ca toţi spaniolii să îşi poată decide viitorul”.

Scriitorul Mario Vargas Llosa s-a numărat printre cei prezenţi la manifestaţie, el stând alături de Albert Rivera în timp ce manifestul a fost citit.

În finalul prezentării manifestului, reprezentanţii partidelor politice prezenţi la manifestaţie au făcut o fotografie comună, o imagine a unităţii, iar imnul naţional a fost însoţit de „Viva España! Viva el Rey!”.

Atmosfera din centrul Madridului a fost una relaxată, fără incidente. În urma citirii manifestului, oamenii au continuat să vină în Plaza de Colón, iar mai mulţi au părăsit zona.

„Am venit pentru unitatea Spaniei. Vrem să votăm şi noi aşa cum au făcut-o catalanii. Să vadă care este părerea spaniolilor în general, nu doar a lor”, au spus unii dintre ei.

Pedro Sánchez se află duminică în Santander, conform TVE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite