Sora lui Felipe al VI-lea, inculpată în uriaşul dosar de corupţie care a zguduit monarhia spaniolă

Sora lui Felipe al VI-lea, inculpată în uriaşul dosar de corupţie care a zguduit monarhia spaniolă

Infanta Cristina a devenit „oaia neagră“ a familiei FOTO Reuters

Fiica fostului rege al Spaniei Juan Carlos rămâne inculpată în dosarul de corupţie care vizează o uriaşă fraudă din fondurile de stat, după ce o instanţă judecătorească din Mallorca a decis că Infanta Cristina este suspectă de „două presupuse infracţiuni împotriva Trezoreriei publice şi una pentru spălare de capitaluri".

Scandalul de corupţie în care este implicată Infanta Cristina, sora lui Felipe al VI-lea, şi soţul acesteia, Iñaki Urdangarin, a izbucnit în 2012 şi implică o schemă frauduloasă de peste şase milioane de euro, fără precedent în istoria monarhiei spaniole. 

Acest incident a marcat începutul scăderii popularităţii fostului rege, abdicat la 2 iunie 2014 în favoare fiului său.  Procesul ar putea să aibă consecinţe imprevizibile asupra imaginii lui Felipe al VI-lea, care a devenit regele Spaniei pe 19 iunie şi care a promis o conduită „onestă şi transparentă".

Felipe s-a distanţat în ultimii ani de sora şi cumnatul său, încercând să se delimiteze de scandalul de corupţie. De doi ani şi jumătate, Cristina şi soţul ei sunt îndepărtaţi de la activităţile oficiale ale Familiei Regale.

Judecătorul din Mallorca a menţinut inculparea şi pentru Iñaki Urdangarin, soţul Cristinei, care însă poate face recurs împotriva deciziei. În cazul secretarului particular - omul de încredere al Cristinei şi surorii sale mai mari Elena- curtea din Mallorca a dispus „neînceperea provizorie a procedurii judiciare“.

Potrivit agenţiilor de presă, acest consilier a fost nevoit să ofere explicaţii în legătură cu rolul pe care l-a avut în cadrul Institutuluui Noos, o societate de caritate prezidată de Iñaki Urdangarin în perioada 2004-2006, pe care judecătorul îl suspectează că a permis deturnarea în total a aproximativ şase milioane de euro din fonduri publice.

După epuizarea unor eventuale recursuri, decizia finală de a o trimite sau pe infantă să fie judecată într-un proces va fi luată de către tribunalul provincial, o instanţă superioară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: