Sondajele arată un vot strâns înaintea referendumului din Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu două zile înainte de referendum, grecii continuă să iasă în stradă FOTO AP
Cu două zile înainte de referendum, grecii continuă să iasă în stradă FOTO AP

Tabere rivale din Grecia vor ţine demonstraţii mari în Atena, cu puţin timp înainte de referendumul anunţat duminică, 5 iulie. Se pare că prim-ministrul grec Alexis Tsipras va participa la un protest care susţine votul negativ, împotriva măsurilor de austeritate dictate de creditorii ţării. Cu doar două zile înainte de referendum, votul pare strâns, sondajele arătând că 44,8% din cetăţeni vor vota „Da“, iar 43,4% vor vota „Nu“.

Liderii europeni au avertizat că un vot negativ la referendumul de duminică înseamnă excluderea Greciei din zona euro. Băncile sunt în continuare închise şi sunt impuse limite la retragerea de numerare de la bancomate.

Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a afirmat joi că există mari şanse să se ajungă la un acord între Atena şi creditorii internaţionali după referendumul din 5 iulie, indiferent de rezultatul acestuia, potrivit AFP. „Se va ajunge la un acord fie că rezultatul votului va fi «da», fie că va fi «nu». Dacă rezultatul va fi «da», atunci va fi un acord prost, băncile se vor deschide cu un acord prost. Dacă va fi 'nu', atunci vom avea un alt acord care va fi viabil, ceva în genul propunerilor pe care noi le-am făcut în ultimele zile , a adăugat Varoufakis într-un interviu pentru canalul de televiziune BBC News.

Băncile greceşti îşi vor relua activitatea după ce se va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali, care este posibil să fie convenit imediat după referendumul de duminică, a declarat joi ministrul de stat în Guvernul elen Nikos Pappas, transmite Reuters.

Ambele tabere se întrec acum să convingă populaţia, cu puţin timp înainte de referendumul de duminică. Potrivit unui sondaj publicat vineri în „Ethnos“, se pare că există o mică înclinaţie spre votul pozitiv, competiţia fiind încă prea strânsă. 44,8% vor adoptarea măsurilor de austeritate impuse de Uniunea Europeană, în timp ce 43,4% susţin respingerea acestor măsuri.

În ciuda campaniei există totuşi o şansă ca referendumul să nu aibă loc. Curtea Supremă a Greciei, Consiliul Statului, se află în deliberări privind legalitatea votului de duminică şi dacă acest referendum încalcă Constituţia ţării, notează BBC.

Departamentul pentru drepturile omului din Consiliul Europei a dat deja un comunicat potrivit căruia referendumul „încalcă standardele internaţionale“, dacă va fi susţinut în forma anunţată. Potrivit Consiliului Europeni, grecilor li s-a oferit prea puţin timp la dispoziţie pentru a se hotărî (doar o săptămână), iar întrebarea de pe buletinele de vot este neclară.

Întrebarea de pe buletinele de vot ale referendumului din 5 iulie:

Ar trebui ca propunerea care a fost înaintată de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, la reuniunea Eurogroup din 25 iunie 2015, şi care constă din două părţi care împreună constituie propunerea completă, să fie acceptată?

În ultimele zile au avut loc proteste, inclusiv o demonstraţie a unor aproximativ 6.000 de susţinători ai Partidului Comunist din Grecia, care solicitau cetăţenilor să-şi anuleze voturile în cadrul referendumului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite