Sondaj: Trump ar pierde alegerile în Europa. Polonia, singura ţară din UE în care preşedintele american e preferat lui Biden

Sondaj: Trump ar pierde alegerile în Europa. Polonia, singura ţară din UE în care preşedintele american e preferat lui Biden

foto arhivă

Dacă preşedintele american Donald Trump ar candida la preşedinţie în Europa nu ar avea aproape nicio şansă să iasă câştigător, arată un sondaj de opinie condus de un grup de cercetători germani, relatează dpa.

Donald Trump ar obţine în medie doar 17% din voturi în Europa, în timp ce contracandidatul său democrat ar câştiga circa 45%, potrivit unui sondaj efectuat în septembrie de fundaţia Bertelsmann Stiftung pe un eşantion de 13.808 de respondenţi din toate ţările europene.
 
În acelaşi timp, conform intenţiilor de vot exprimate de alegători din UE, 38% nu ar alege niciunul dintre candidaţii americani.
 
Pe de altă parte, rezultatele defalcate pe ţări au arătat unele variaţii, cele mai semnificative în Polonia, singura ţară în care Trump ar fi preferat lui Biden, cu 38% faţă de 30% de persoane dispuse să-l voteze pe candidatul democrat.
 
Isabell Hoffmann, coordonatoarea studiului, apreciază că aceste intenţii mari de vot în favoarea lui Trump se explică prin faptul că Polonia doreşte relaţii strânse cu SUA din raţiuni istorice, circa 77% din polonezi fiind de părere că democraţia americană este una funcţională.
 
Prin contrast, 51% de respondenţi din Europa cred că democraţia în SUA a avut de suferit.
 
„Patru ani de guvernare Trump şi-au pus pecetea asupra opiniilor cetăţenilor europeni. Ei recunosc importanţa relaţiilor transatlantice, dar sunt destul de fermi în evaluările lor privind ce le ţine în picioare”, a precizat cercetătoarea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările