Sondaj: ce probleme îi interesează pe tinerii europeni şi ce spun despre alegerile de la sfârşitul lui mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Tinerii europeni din majoritatea ţărilor UE consideră migraţia, mediul şi economia printre „problemele cheie” ale blocului european şi consideră alegerile europarlamentare de la sfârşitul lui mai ca fiind mai puţin importante decât cele naţionale, însă rămân susţinători ai UE, conform unui sondaj publicat vineri, notează Politico.

Studiul online YouGov efectuat pentru Fundaţia TUI din Germania a relevat că „migraţia” este cel mai important subiect pentru europenii cu vârstele cuprinse între 16 şi 26 de ani însă, notează autorii, acest lucru nu înseamnă că respondenţii resping graniţele deschise, 43% dintre cei care au subliniat acest subiect considerând că graniţele deschise ale UE reprezintă „o oportunitate” faţă de 27% care le văd ca pe „o ameninţare”.

Majoritatea tinerilor din UE – 55% - consideră protejarea climei şi politicile de mediu ca fiind o oportunitate şi nu o ameninţare pentru vieţile lor personale. Dintre cei intervievaţi, 43% au declarat că s-au implicat în acţiuni politice pentru protejarea mediului în ultimul an.

„Vedem o generaţie care nu mai consideră clima şi protejarea mediului ca pe un rău necesar, ci ca pe o componentă naturală a agendei politice”, a declarat directorul managerial TUI, Elke Hlawatschek.

Conform sondajului, tinerii europeni tind să considere alegerile europarlamentare care vor avea loc la sfârşitul lui mai puţin importante decât cele naţionale. Dintre participanţi, 50% consideră alegerile europene ca fiind „importante” iar 73% văd alegerile naţionale ca fiind „importante”. Totuşi, doar 38% susţin că doresc „mai multă” Europa şi speră că ţările UE vor fi mai apropiate iar 23% cred că acest lucru chiar se va întâmpla.

„Tinerii îşi exprimă dorinţa de a vedea ţările europene mai apropiate. Totuşi, ei nu cred că acest lucru chiar se va întâmpla. Această generaţie este aliatul natural al celor care cred în Europa ca un proiect politic”, a declarat Hlawatschek.

Dintre respondenţi, 58% consideră că democraţia este „cea mai bună formă de guvernare”, cea mai mare susţinere fiind găsită în Grecia (73%), Germania şi Suedia (66% fiecare) şi Danemarca (65%).

Susţinerea pentru democraţie este scăzută printre cei din Franţa (38%), Italia şi Polonia (ambele 46%).

Peste 8.000 de persoane din 11 ţări UE – Germania, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Polonia, Suedia şi Spania – au participat la acest sondaj între 21 ianuarie şi 12 februarie 2019.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite