Sondaj: Majoritatea europenilor cred că nu se mai pot baza pe SUA pentru securitate şi vor o UE care să-şi apere singură interesele. Ce spun românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei ani de preşedinţie a lui Donald Trump şi la doar câteva zile după vizita lui Mike Pompeo la Bruxelles, un sondaj arată că majoritatea europenilor consideră că nu se mai pot baza pe Statele Unite pentru a le fi garantată securitatea.

Noul sondaj arată că încrederea în SUA a scăzut considerabil şi că europenii vor ca UE să-şi apere singură interesele de politică externă, potrivit unui raport publicat de Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR).

Raportul, intitulat „Oferiţi-le oamenilor ce vor: cerere populară pentru o politică externă europeană puternică” şi bazat pe interviuri cu 60.000 de oameni din 14 state membre UE, arată şi că majoritatea europenilor vor ca liderii UE să prevină extinderea blocului comunitar, cer un răspuns paneuropean pentru securitatea lor şi au temeri legate de schimbările climatice şi de migraţie. Înainte de toate, europenii vor o Uniune care să fie autosuficientă, care să evite cu orice preţ conflictele şi care să înfrunte alte puteri continentale.

Descoperirile şi analiza acestui raport bazat pe sondaje vin într-un moment de cotitură pentru Europa, preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen urmând să-şi prezinte echipa politică astăzi şi o serie de alegeri naţionale cu potenţial perturbator urmând să aibă loc în această toamnă în Austria şi Polonia. Publicarea raportului vine şi pe fondul unor dispute comerciale dintre China şi SUA, unor dovezi ale ingerinţei ruseşti în alegeri din state occidentale şi a posibilităţii destrămării unor acorduri internaţionale privind încălzirea globală sau dezarmarea nucleară. Aceste subiecte vor domina întâlnirea de luna viitoare a Adunării Generale a ONU, de la New York.

Sondajul ECFR sugerează că alegătorii din statele membre ale Uniunii Europene sunt receptivi la ideea unei „suveranităţi strategice”, dacă UE poate demonstra că este competentă şi eficientă. Raportul sugerează că, deşi poate nu există o majoritate calificată în EU27 în ceea ce priveşte toate aspectele politicii externe, există excepţii şi zone de unanimitate – pe probleme precum apărarea şi securitatea, migraţia, şi schimbările climatice – de care UE ar putea profita în anii care vin.

Raportul arată că alegătorii din România, pe lângă cei din alte state ale Uniunii, nu sunt convinşi că UE poate schimba cursul actual de inacţiune pe care merge. 

În analiza sa, raportul ECFR a descoperit următoarele:

Europenii vor ca UE să devină un actor puternic, independent, non-conflictual, care să fie suficient de puternic să evite să ţină partea cuiva sau să fie la mila unei puteri externe. Într-un eventual conflict dintre SUA şi Rusia, majoritatea alegătorilor din toate ţările ar prefera ca UE să rămână neutră. În România, 65 la sută dintre votanţi ar vrea ca UE să rămână neutră în acest caz.

Europenii sunt sceptici în legătură cu China şi influenţa sa crescândă pe glob. 54 la sută dintre români sunt îngrijoraţi în legătură cu China şi consideră că guvernul naţional sau UE ar trebui să facă mai multe pentru a contracara practicile economice agresive ale Beijingului.

Europenii sunt în general sceptici la ideea unei extinderi a UE. Doar în România, Polonia şi Spania există o susţinere de peste 30 la sută pentru ca ţările din Balcanii de Vest să adere la UE. În România, 67 la sută dintre votanţi sunt de părere că toate sau o parte din actualele ţări candidate din Balcanii de Vest ar trebui să intre în blocul comunitar.

Europenii vor ca UE să acţioneze în ceea ce priveşte schimbările climatice şi migraţia. Peste jumătate dintre cei intervievaţi din fiecare ţară – cu excepţia Olandei – consideră că schimbările climatice ar trebui să fie o prioritate în faţa altor probleme. De asemenea, votanţii europeni vor eforturi mai mari pentru păzirea graniţelor externe ale UE şi cel puţin jumătate dintre alegătorii din fiecare stat membru sunt ăn favoarea creşterii ajutorului economic pentru ţările în dezvoltare, pentru a descuraja migraţia. 80 la sută dintre români susţin această măsură.

O mare parte a votanţilor cred că Rusia încearcă să destabilizeze structurile politice din Europa şi că guvernele nu protejează în mod adecvat ţările împotriva unei ingerinţe străine. Printre români, părerea generală este că sancţiunile asupra Rusiei nu sunt „suficient de dure” (38 la sută).

Per total, europenii au mai multă încredere în UE decât în guvernele lor naţionale pentru a le proteja interesele faţă de alte puteri globale. Deşi în multe state, mulţi votanţi nu au încredere nici în SUA, nici în Italia . Doar 16 la sută dintre români au încredere mai degrabă în SUA decât în UE, şi 41 la sută au mai degrabă încredere în UE decât în SUA.

Respondenţii europeni au păreri împărţite cu privire la investiţiile în capacităţile de apărare ale NATO sau UE. 36 la sută dintre votanţii români vor ca investiţiile în apărare să fie făcute prin NATO şi 22 la sută prin modelul UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite