Sondaj: britanicii îşi doresc un Brexit prin orice mijloc. Boris Johnson primeşte susţinere din partea lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Majoritatea britanicilor consideră că premierul Boris Johnson trebuie să scoată Regatul Unit din Uniunea Europeană (UE) „prin orice mijloc“, chiar dacă acest lucru înseamnă ocolirea unui vot al Parlamentului, arată un sondaj efectuat pentru cotidianul conservator The Telegraph.

Boris Johnson, care i-a succedat luna trecută Theresei May la conducerea Partidului Conservator şi Guvernului britanic, s-a angajat ca Brexitul să aibă loc la 31 octombrie, cu sau fără acord, în pofida opoziţiei multor deputaţi faţă de un Brexit fără acord, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Conform unei anchete de opinie realizate de către ComRes şi publicate luni de The Telegraph, 54% dintre persoanele chestionate sunt de acord că „Boris Johnson trebuie să realizeze Brexitul prin orice mijloc, inclusiv suspendarea Parlamentului dacă este necesar, pentru a-i împiedica pe deputaţi să îl oprească“.

Potrivit sondajului, 46% dintre respondenţi şi-au exprimat dezacordul faţă de această afirmaţie.

Ancheta a fost realizată asupra unui număr 1.645 de persoane, după excluderea celor care au declarat că nu au o opinie cu privire la această  afirmaţie.

Acord de liber-schimb Marea Britanie-SUA

Preşedintele american Donald Trump va susţine un Brexit fără acord, dacă Guvernul britanic va decide acest lucru, şi va sprijini un acord de liber-schimb între Statele Unite şi Regatul Unit, le-a spus luni consilierul pentru Securitate Naţională John Bolton oficialilor britanici.

Bolton a mai spus că Marea Britanie şi Statele Unite ar putea conveni asupra unor acorduri pentru fiecare sector economic şi vor lăsa domeniile mai dificile pentru mai târziu, obiectivul final fiind un tratat comercial cuprinzător.

În timp ce Marea Britanie se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cea mai importantă schimbare geopolitică de după cel de-Al Doilea Război Mondial, mulţi diplomaţi se aşteaptă ca Londra să devin tot mai dependentă de Statele Unite.

Un mesaj important dat de Bolton la Londra este că Statele Unite vor ajuta la atenuarea impactului ieşirii Marii Britanii din UE printr-un acord comercial care este negociat de reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, şi omologul britanic al acestuia, Liz Truss.

Un oficial al administraţiei Trump a afirmat, descriind mesajul transmis de Bolton oficialilor britanici, că preşedintele „doreşte să vadă o ieşire cu succes a Marii Britanii din Uniunea Europeană“ şi că acordul comercial va ajuta în acest sens, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite