Solidaritate lituaniană pentru Kiev: mii de cetăţeni au pus mână de la mână pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina

Solidaritate lituaniană pentru Kiev: mii de cetăţeni au pus mână de la mână pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina

FOTO Wkipedia/Bayhaluk

Mii de cetăţeni lituanieni s-au asociat pentru a cumpăra o dronă militară avansată ce va fi trimisă armatei Ucrainei, în războiul său împotriva Rusiei, un nou semn de solidaritate din statul baltic pentru Kiev, scrie Libertatea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproximativ trei milioane de euro, din cele cinci milioane necesare, au fost strânse în doar trei zile, după o campanie lansată de Laisves TV, un post de televiziune.
 
„Înainte de începerea acestui război, niciunul dintre noi nu s-a gândit că vom cumpăra arme. Dar acum este un lucru normal. Trebuie să facem ceva pentru ca lumea să fie mai bună”, a declarat Agne Belickaite, o femeie de 32 de ani, care a trimis o sută de euro imediat după ce a auzit de strângerea de fonduri, relatează Reuters.
 
„Fac donaţii pentru achiziţia de arme pentru Ucraina de ceva vreme. Şi o voi face până la victorie”, a adăugat ea, spunând că motivaţia ei au fost şi temerile că Rusia ar putea ataca şi Lituania.
 
Ministerul Apărării din Lituania intenţionează să achiziţioneze drona din Turcia şi a anunţat că va trimite o scrisoare de solicitare în acest sens.
 
Ambasadorul Ucrainei în Lituania a salutat gestul cetăţenilor din statul baltic. „Acesta este primul caz din istorie când oamenii obişnuiţi strâng bani pentru a cumpăra o armă precum drona Bayraktar. Este fără precedent, este de necrezut”, a spus Beshta Petro pentru Laisves TV.
 
Ucraina a cumpărat până acum drone  Bayraktar care au fost de mare folos pe câmpul de luptă făcând ravagii în rândul tehnicii militare ruseşti.
 
În contextul intensificării luptelor în regiunea Donbas, unde trupele ruse au început să facă progrese, cucerind localităţi strategice, Ucraina a cerut Occidentului sisteme de apărare cu rază lungă de acţiune pentru a contracara artileria rusă, însă SUA nu au luat nicio decizie în această privinţă.
 
În acest sens, gestul cetăţenilor obişnuiţi din Lituania este menit să transmită un mesaj Occidentului care „deliberează la nesfârşit”, relatează Libertatea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările