Sofia Sapega, partenera lui Roman Protasevici, în prima scrisoare din „închisoarea KGB” către familie: „Nu cedez. Totul are un sfârşit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sofia Sapega / FOTO captură video
Sofia Sapega / FOTO captură video

Sofia Sapega, partenera de viaţă a activistului Roman Protasevici, care făcea parte din mişcarea de opoziţie împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, a trimis pentru prima dată de când a fost arestată scrisori familiei sale. Aceasta că „nu cedează” şi „rezistă” în închisoare.

Cuplul se reîntorcea în Lituania dintr-o vacanţă petrecută în Grecia când cursa Ryanair în care se aflau a fost redirecţionat cu forţa către Minsk, iar cei doi au fost arestaţi.

În scrisorile marcate cu inscripţia „Închisoare KGB” şi împărtăşite BBC de către mama acesteia, Sofia îşi linişteşte familia că „totul are un sfârşit, inclusiv acest ghinion”. 

Încă este neclar de ce este acuzată tânără de către autorităţile din Belarus.

În scrisori aceasta spune că este „chinuită” gândindu-se la ceea ce ratează în viaţă, inclusiv încheierea masteratului.

„Ar fi trebuit să-mi susţin disertaţia astăzi şi să merg seara la un restaurant cu Roma [Roman] pentru a bea şampanie”, scrie aceasta.

În schimb, Sapega notează că a băut ceai şi a mâncat un biscuite singură în celulă.

„Vă rog să nu daţi vina pe Roma pentru cum au evoluat lucrurile”, scrie Sofia Sapega, spunând că partenerul ei a făcut tot ce a putut pentru a o proteja. „Lucrurile vor fi grele pentru, dar sper că va rezista”.

Tânără mai povesteşte în scrisori cum măsoară trecerea timpului cu ajutorul sunetelor scoase de clopotul unei biserici din apropiere, neavând ceas, şi îi transmite mamei sale că a început să se bucure de „lucrurile mici”, precum cântecul păsărilor ori o rază de soare care intră pe fereastra celulei.

Autorităţile din Belarus au publicat anterior un video cu Sofia – care era foarte neliniştită şi părea să vorbească sub presiune  - în care aceasta „recunoaşte” că se află în spatele unui  canal Telegram cunoscut drept „Cartea neagră a Belarusului”. Interzis în ţară ca fiind extremist, canalul conţine informaţii personale despre oficialii de stat şi membri ai forţelor de securitate.

Avocatul Sofiei nu poate să împartă informaţii despre caz nici măcar cu familia ei, inclusiv dacă a fost acuzată formal de ceva, deoarece a fost obligat să semneze un acord de confidenţialitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite