„Sofagate” se mută la Bruxelles. Critici dure la adresa lui Michel după vizita la Ankara: De ce ai tăcut? Cum se apără preşedintele Consiliului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erdogan primindu-i pe Michel şi Leyen la Ankara FOTO EPA-EFE
Erdogan primindu-i pe Michel şi Leyen la Ankara FOTO EPA-EFE

Afrontul aplicat marţi la Ankara preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a văzut nevoită să stea pe o canapea, în plan secund faţă de preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a provocat un scandal imens la Bruxelles. Aspru criticat, Michel se apără spunând că situaţia a fost „regretabilă”, dar a ales să nu o transforme într-un „incident public”.

„Preşedinta von der Leyen a fost luată prin surprindere. A decis să stea în altă parte şi să dea prioritate substanţei. Dar asta nu înseamnă că ea nu a acordat importanţă incidentului”, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt Eric Mamer.

Scena a fost filmată şi distribuită pe larg pe reţelele de socializare. Sub hashtag-ul #Sofagate, ea a iscat numeroase comentarii cu privire la inegalitatea de tratament între cei doi şefi ai instituţiilor europene, precum şi asupra caracterului său sexist.

„Ehm”, murmură von der Leyen nedumerită. Rămasă în picioare, ea pare că nu ştie unde să se aşeze, în timp ce Michel şi Erdogan se instalează în cele două fotolii pregătite pentru reuniune. Fostul ministru german al Apărării ia apoi loc pe o canapea, în plan secund faţă de cei doi bărbaţi, faţă în faţă cu ministrul turc de Externe.

„Doamna von der Leyen aşteaptă să fie tratată în conformitate cu regulile de protocol şi a cerut serviciilor sale să facă în aşa fel ca un incident de acest fel să nu se mai repete pe viitor”, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

„Preşedinţii celor două instituţii au acelaşi rang protocolar”, a insistat el.

Cum se apără Michel?

De cealaltă parte, Consiliul European, organul care reprezintă statele membre, a subliniat că preşedintele său prevalează asupra celui al Comisiei în ceea ce priveşte protocolul internaţional.

„Nicio dispoziţie nu a fost luată în afara celor cerute de delegaţia a UE care a pregătit vizita”, a susţinut pentru AFP un oficial turc. Vizita a fost pregătită de ambasadorul UE la Ankara.

Charles Michel a confirmat această versiune: „Interpretarea strictă de către partea turcă a regulilor de protocol a dus la o situaţie dezolantă: tratamentul diferenţiat, chiar diminuat, al preşedintei Comisiei Europene”, a explicat el într-un mesaj postat miercuri seara pe Facebook.

„În acel moment, în timp ce percepeam natura regretabilă a situaţiei, am ales să nu o agravăm într-un incident public”, a adăugat el, fără să prezinte scuze pentru cele întâmplate.

De la Paris, secretarul de stat pentru Afaceri Europene Clément Beaune a reacţionat vehement. „Sunt imagini care ne afectează şi arată clar că a fost ceva organizat. Nu vreau o Europă naivă, fragilă şi cred că în acest caz avem de-a face cu interlocutori, în speţă preşedintele turc, care cunosc puterea imaginilor, valoarea simbolurilor. Este un afront pe care îl vom corecta, dar nu trebuie să lăsăm ca acest gen de lucruri să se mai repete”, a declarat oficialul francez.

„Abominabil” pentru imagine

Incidentul survine într-un moment diplomatic delicat, în timp ce UE şi Turcia încearcă să reînnoiască relaţiile după ani buni de tensiuni.

Europenii nu îşi ascund îngrijorările cu privire la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Turcia şi decizia preşedintelui Erdogan de a părăsi Convenţia privind prevenirea violenţei împotriva femeilor şi a copiilor.

După întâlnire, von der Leyen nu a făcut nicio referire directă la incident, dar şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia drepturilor femeilor în Turcia, notează AFP. „Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenţia de la Istanbul. Acest tratat este despre protejarea femeilor şi copiilor împotriva violenţei. Iar (retragerea, n. red.) este cu siguranţă un semnal prost în acest moment”, a spus ea.

„Sofagate” a stârnit furia mai multor aleşi europeni.

„Mai întâi se retrag din Convenţia de la Istanbul şi acum o lasă pe preşedinta Comisiei Europene fără loc în timpul unei vizite oficiale. Este ruşinos. #WomensRights”, a protestat preşedinta grupului socialist din Parlamentul European, spaniola Iratxe Garcia Perez.

Charles Michel este principala ţintă a criticilor. Europarlamentara liberală olandeză Sophie in 't Veld s-a întrebat de ce preşedintele Consiliului a „tăcut”.

„Unele dintre imaginile care au fost transmise au dat impresia că poate am fost insensibil la această situaţie. Nimic nu este mai departe de realitate sau de sentimentele mele profunde”, a dat asigurări Michel în mesajul publicat miercuri seara.

Dar răul a fost făcut deja, remarcă AFP. „În ceea ce priveşte imaginile, rezultatul este urât pentru Charles Michel”, a recunoscut un oficial european.

„Protocolul, politica şi diplomaţia nu sunt separabile. Vizita liderilor UE în Turcia în această săptămână a fost un moment revelator, şi nu l-a pus pe Michel într-o lumină bună”, conchide Politico, denunţând „lipsa de judecată” a preşedintelui Consiliului European de a intra în jocul lui Erdogan cu „dezbină şi stăpâneşte”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite