Socialistul Martin Schulz îl susţine pe conservatorul Jean-Claude Juncker pentru preşedinţia Comisiei Europene. Merkel dă semnale contradictorii

Socialistul Martin Schulz îl susţine pe conservatorul Jean-Claude Juncker pentru preşedinţia Comisiei Europene. Merkel dă semnale contradictorii

Martin Schulz (dreapta) îl susţine pe Juncker (dreapta) pentru şefia Comisiei

Candidatul Socialiştilor europeni pentru şefia Comisiei Europene a anunţat că se retrage din cursă şi îl va susţine, în schimb, pe candidatul Popularilor Europeni, luxemburghezul Jean-Claude Juncker. De cealaltă parte, cancelarul german Angela Merkel transmite mesaje contradictorii: după ce a anunţat că-l susţine pe Juncker, acum spune că este „inacceptabil” ca reţinerile Londrei faţă de luxemburghez să fie ignorate.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mai mulţi lideri social-democraţi, conservatori şi alţii sunt gata să-şi exprime susţinerea pentru o nouă Comisie Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, cu condiţia ca membrii acesteia să-şi asume această sarcină din toată inima şi să consolideze Europa şi statele membre", a subliniat Schulz într-un interviu pentru publicaţia germană „Der Spiegel”, citat de Mediafax..
 
 
Astăzi însă, Merkel a revenit asupra declaraţiilor şi a anunţat că este „inacceptabil” să fie ignorate reticenţele Londrei faţă de o nominalizare a lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene. 
 
Subliniind contribuţia Marii Britanii la Uniunea Europeană, ea a pledat pentru a se acorda suficient timp dialogului cu premierul David Cameron, reiterând că îl susţine pe Juncker.
 
„Nu împărtăşesc reticenţele sale, dar spun clar că eu consider că este extrem de iresponsabilă şi de fapt inacceptabilă nonşalanţa cu care unii spun că nu contează dacă Marea Britanie îl aprobă sau nu (pe Juncker), respectiv dacă Marea Britanie rămâne sau nu membru al Uniunii Europene”, a declarat cancelarul în discursul susţinut în Bundestag. „Este oricum, mai puţin indiferent sau minor”, a tranşat ea.
 
În timp ce euroscepticii au bifat cea mai importantă reuşită de până acum la alegerile europarlamentare, Jean Claude Jucker, un pro-european sincer, va fi, cel mai probabil, noul preşedinte al Comisiei Europene. Marcat de experienţa tatălui său, forţat să lupte în uniformă nazistă, Juncker este unul dintre „arhitecţii” Tratatului Maastricht. Poreclit „Domnul Euro”, este lăudat pentru salvarea sistemului bancar european la apogeul crizei.
 
Jean Claude Juncker este cel mai recunoscut om în Luxembourg. Este şi normal - în ultimii 19 ani, el s-a aflat constant în funcţii de conducere în ţara cu aproximativ 500.000 de locuitori. Acum se pare că va coonduce o Uniune Europeană cu 500 de milioane de cetăţeni. 
 
Juncker este poreclit „Domnul Euro”. Este unul dintre „părinţii” monedei unice şi a trecut prin toate probele de foc ale zonei euro. A răzbit în faţa celor mai puternici lideri europeni, care cereau înlăturarea sa de la şefia Eurogrupului la apogeul crizei economice. Nu părea că va câştiga această luptă. Tocmai când zona euro trecea prin cea mai gravă criză, Juncker a apărut cu o performanţă bâlbâită şi capricioasă, recunoscând la începutul anului 2012 că a minţit uneori despre starea negocierilor privind deciziile luate la Bruxelles.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările