Socialiştii sau comuniştii europeni?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul austriac al socialiştilor europeni a declarat la Bucureşti că preşedintele Traian Băsescu reprezintă principala ameninţare la adresa statului Republica Moldova, a doua ameninţare fiind chiar Rusia.

Nu am putea nega că pretenţiile preşedintelui României ar duce cumva la dispariţia statului Republica Moldova, dar acest lucru ar reface un adevăr istoric şi nu reprezintă o catastrofă, ci o binecuvântare pentru cei peste trei milioane de români ce locuiesc dincolo de Prut.

Iată ce spune politicianul austriac, gândindu-se probabil că astfel va face un beneficiu de imagine cuiva atacându-l pe preşedinte pe o problemă susţinută de trei din patru români: anularea consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

Este foarte curios că, în vremuri în care Moldova este în dificultate, el vrea, mai mult sau mai puţin, să înghită Moldova. În prezent, Moldova se confruntă cu două riscuri, unul este Rusia, celălalt preşedintele Băsescu. Şi asta e puţin curios pentru preşedintele unei ţări vecine”, a declarat Hannes Swoboda.

Diferenţa între cele două pericole o constituie faptul că Rusia reprezintă şi o ameninţare asupra cetăţenilor Republicii Moldova, în timp ce preşedintele României este extrem de iubit dincolo de Prut pentru gesturile sale unioniste.

Dacă un consilier i-a şoptit socialistului european că e bine să deţină o astfel de abordare atunci ar trebui să renunţe la serviciile acestuia, dacă a făcut-o de capul său atunci mai bine ... la acesta nu poate renunţa.

Dar să înţelegem puţin de unde această declaraţie. În primul rând, acest Hannes are strânse legături cu Rusia. Una dintre preocupările principale ale acestuia o reprezintă activitatea în cadrul Comitetului (era să scriu iar Comintern) pentru Afaceri Externe cu Rusia şi Asia Centrală. Este foarte probabil ca în pelerinajele sale să fi avut şi alte întâlniri decât cele oficiale şi la fel de binecunoscut este faptul că Austria are interese economice importante cu Federaţia Rusă şi că nu manifestă o simpatie foarte mare pentru români, ba din contră (să nu ne imaginăm că uită austriecii faptul că o bună parte din imperiu se află acum în statul român).

Nu mai amintesc aici de lupta dintre popularii şi socialiştii europeni, care este una foarte strânsă pentru preluarea puterii în Uniunea Europeană. Dar, totuşi, mă aşteptam la mai multă luciditate în spaţiul european.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite