Recentele alegeri din landurile Saxonia şi Brandenburg s-au încheiat cu prăbuşiri ale scorurilor electorale ale formaţiunilor CDU, SPD şi Partidul Stângii, în timp ce AfD şi Verzii ecologişti au sărbătorit creşteri fără precedent. Se pare însă că efectele celor două scrutine nu se reflectă şi asupra scenei politice federale, după cum arată ultimul sondaj de opinie ARD-Deutschlandtrend, realizat de institutul infratest dimap.

Sondaj ARD-Deutschlandtrend septembrie

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri...

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri generale în Germania, CDU, SPD şi AfD ar înregistra doar mici progrese faţă de sondajul similar din august. AfD ar primi 15% din voturi iar CDU 27%, faţă de cele 23 de procente ale ecologiştilor, cu trei mai puţine decât în august. Verzii ar rămâne însă a doua forţă politică. Spre comparaţie: la alegerile generale din septembrie 2017, ecologiştii au obţinut doar 8% din sufragii, fiind în prezent cel mai mic grup parlamentar din Bundestag.

Guvernul promite multe...

Marea coaliţie din prezent, alcătuită din CDU, CSU şi SPD, nu ar mai avea în prezent majoritate parlamentară, după acest sondaj. Iar cetăţenii sunt nemulţumiţi de activitatea cabinetului de la Berlin. Una din criticile majore ale cetăţenilor ar fi că executivul promite multe, dar la nivelul oamenilor de rând se văd prea puţine îmbunătăţiri. Este o părere împărtăşită de cel puţin trei sferturi din alegători (74%), inclusiv din rândurile votanţilor CDU şi SPD.

Sondaj ARD-Deutschlandtrend septembrie

Cât de mulţumiţi sunt germanii de activitatea guvernului

Ca şi în august, două treimi dintre cei chestionaţi (67%) au dat o notă proastă guvernului Merkel. Doar o treime din germani ar aprecia în prezent munca depusă de executivul federal.

SPD se învârte în jurul propriei cozi

Social-democraţii germani sunt criticaţi de persoanele chestionate de infratest dimap pentru că ar fi în prezent mult prea preocupaţi de problemele de personal. Partidul îşi caută o nouă conducere iar lucrurile vor fi tergiversate încă luni bune, deoarece formaţiunea vrea ca membrii ei să aleagă noii lideri. Un aspect apreciat însă de trei sferturi dintre germani.

SPD vizează şi o decizie cu privire la rămânerea în marea coaliţie de guvernare sau la retragerea timpurie de la putere. Majoritatea germanilor consideră însă greşită o eventuală rupere a coaliţiei de guvernare. În ciuda nemulţumirilor privind activitatea actualului cabinet, 61% dintre germani ar dori ca acesta să-şi încheie mandatul la termenul normal, în toamna lui 2021.

Angela Merkel rămâne foarte populară

Se pare că electoratul german preferă continuitatea, având în vedere contextul politic internaţional instabil. Iar garanta acestei stabilităţi pe plan naţional este cancelara Angela Merkel (CDU), care rămâne politicianul german cu cota de popularitate cea mai ridicată, 58%. Următorii în clasamentul popularităţii în politică sunt, la mare distanţă, miniştrii social-democraţi Heiko Maas (Externe) şi Olaf Scholz (Finaţe).

şefa CDU Annegret Kramp-Karrenbauer (Reuters/H. Hanschke)

Cotă slabă de popularitate pentru şefa CDU Annegret Kramp-Karrenbauer

Puţină lume pare să o simpatizeze pe preşedinta Uniunii Creştin-Democrate, Annegret Kramp-Karrenbauer, care a preluat şi şefia Ministerului Apărării. Doar 20% din cei chestionaţi ar fi mulţumiţi de activitatea acesteia, cel mai prost rezultat de până acum pentru AKK.

Teama de modificările climatice

Duminica trecută, la 1 septembrie, institutul infratest dimap i-a întrebat pe alegătorii din landurile Saxonia şi Brandenburg care ar fi temerile lor cele mai mari. Răspunsurile cele mai des întâlnite: modificările climatice şi migraţia. Aceleaşi subiecte îi preocupă şi pe germanii din restul ţării, potrivit sondajului ARD-Deutschlandtrend din septembrie.

Trei sferturi dintre cei chestionaţi (76%) se tem că problemele climatice tot mai mari periclitează calitatea vieţii. Aspectele privind migraţia sunt însă mai puţin tematizate la nivel federal decât în Brandenburg sau Saxonia.

afiş AFD (picture-alliance/blickwinkel/McPHOTO/C. Ohde)

Succesul regional al AfD nu s-a reflectat şi la nivel federal

Totuşi, jumătate dintre germani s-ar teme tare sau foarte tare de sporirea influenţei Islamului în Republica Federală, ceea ce ar pune sub presiune limba şi cultura ţării. 92% din susţinătorii AfD au astfel de îngrijorări.

O societate tot mai divizată?

La fel de tare ca de modificările climatice se tem germanii de perceputa incapacitate a partidelor de a găsi soluţii şi de a ajunge la compromisuri avantajoase pentru ţară. Trei din patru cetăţeni sunt îngrijoraţi că partidele politice nu mai găsesc soluţii comune la probleme politice urgente. Oamenii se mai tem de asemenea serios de accentuarea divizării societăţii germane.

Temerile cu privire la propria situaţie financiară nu ar fi în primplan în prezent, dar îngrijorările latente pe această temă persistă. 38% dintre participanţii la sondaj se tem că nu-şi vor putea menţine în viitor standardul de viaţă actual, cu 8% mai mulţi decât în trimestrul trecut al anului.

Mai mulţi bani pentru majoritatea cetăţenilor

În acest context, cetăţenii se vor bucura cel mai probabil de intenţia guvernului de a renunţa la impozitul de solidaritate, taxa din venitul lunar pe care vest-germanii o plătesc pentru reconstrucţia landurilor estice. Această taxă introdusă după reunificarea Germaniei ar urma însă să fie plătită în continuare de germanii cu cele mai mari venituri. Cu aceste planuri ar fi de acord 55% dintre germani.

Articol publicat de Deutsche Welle