Soarta Ucrainei discutată în spatele uşilor închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Bruxelles a avut loc marţi summitul UE-Rusia, la care a participat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi omologul său rus, Serghei Lavrov.

Spre deosebire de anii precedenţi, când discuţiile între liderii europeni şi oficialii ruşi durau o zi şi jumătate, cel de-al 32-lea summit UE-Rusia a fost redus la doar 2 ore şi jumătate.

 

Criza politică din Ucraina a fost discutată de liderul de la Kremlin şi mai marii UE în spatele uşilor închise. După întâlnire, Putin a declarat că Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins orice ingerinţă externă în afacerile Ucrainei, dând asigurări că nu va renunţa la acordurile cu Kievul dacă opoziţia va ajunge la putere, relatează AFP. 

„Cred că poporul ucrainean este capabil să rezolve problemele prin mijloace proprii“, a declarat Putin cu ocazia summitului UE-Rusia, desfăşurat la Bruxelles. „Rusia nu se va implica în această criză“, a subliniat Putin, exprimând speranţă că europenii vor avea aceeaşi abordare. Întrebat dacă Rusia va revizui acordurile cu Ucraina în cazul în care forţele politice proeuropene vor ajunge la putere, Putin a răspuns: „Nu vom face acest lucru. Important este că, pentru noi, economia Ucrainei are credit. Rusia vrea să fie sigură că poate recupera fondurile oferite“. 

Rusia a acordat Ucrainei un împrumut de 15 miliarde de dolari. Şeful statului rus a mai declarat că „procesele de integrare europeană şi euroasiatică nu sunt contradictorii şi se pot completa reciproc. „Ambele modele de integrare sunt construite pe principii asemănătoare şi se bazează pe normele OMC şi pot contribui la creşterea schimbului reciproc de mărfuri”, a menţionat preşedintele rus. 

El a adăugat că în cadrul summitului părţile au făcut un schimb de opinii pe tema Parteneriatului Estic şi şi-au exprimat interesul faţă de stabilitatea şi prosperitatea ţărilor vecine cu Rusia şi UE. „Trebuie să lucrăm împreună pentru construirea unei Europe unite”, a preşedintele rus.  

După discuţiile cu Putin, Catherine Ashton, a plecat spre Kiev, pentru a se întâlni cu preşedintele Viktor Ianukovici şi cu liderii opoziţiei. Două dintre membrele mişcării feministe Femen, au organizat un protest topless, faţă de prezenţa la Bruxelles a preşedintele Putin. Fetele şi-au dat tricourile jos, iar pe piept aveau scrie mesaje precum: „Putin, ucigaşul democraţiei“ sau „Ai făcut o treabă bună, Putin“. În mână, una dintre ele ţinea o mitralieră Kalaşnikov de jucărie, iar cealaltă purta o mustaţă falsă, ca a lui Stalin.

Citeşte şi:

Regimul lui Ianukovici se prăbuşeşte, în timp ce oligarhii sunt feriţi de proteste

În timp ce protestele se răspândesc, iar clădirile guvernamentale sunt invadate de manifestanţi, oligarhii ucraineni au intervenit şi i-au cerut preşedintelui Ianukovici să negocieze cu liderii opoziţiei. Acest apel a fost lansat cu puţin timp înainte de pregătirile pentru o reuniune extraordinară a parlamentului ucrainean şi înainte de o sesiune de negocieri între UE şi Rusia, ambele evenimente fiind programate astăzi.

Demisia premierului ucrainean, primită cu entuziasm de opoziţie

Demisia de marţi a premierului ucrainean Mikola Azarov este „un pas către victorie", a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, relatează AFP.

Premierul ucrainean a demisionat

Premierul ucrainean Mikola Azarov a demisionat înainte de începerea sesiunii extraordinare a Radei de Stat, convocată de preşedintele Ianukovici astăzi, transmite AFP.

Protestele din Ucraina, înţelese prin intermediul diviziunilor politice din ţară

Protestele ucrainenilor cuceresc din ce în ce mai multe oraşe din ţară, la mai bine de două luni de la decizia preşedintelui Viktor Ianukovici de a întoarce spatele Uniunii Europene şi de a se apropia de Rusia. Multe instituţii guvernamentale au fost deja ocupate, iar o imagine de ansamblu ne sugerează o anumită direcţie a protestelor, însă evoluţia crizei poate fi înţeleasă mai bine prin intermediul hărţii politice a Ucrainei.

Sfârşitul insurecţiei ucrainene?

„S-a încheiat cea de-a patra rundă de negocieri între preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi liderii celor trei partide de opoziţie, Arsenii Iaţeniuk («Patria»), Vitalii Kliciko (UDAR) şi Oleg Teagnibok («Libertatea»)”, scrie sociologul Dan Nicu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

  

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite