Soarta Greciei în mâinile a două „doamne de Fier“: Angela Merkel şi Christine Lagarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci ani şi sute de întâlniri, iar „crizei greceşti“ nu i s-a găsit încă o rezolvare. Iese sau nu din zona euro? Tragedia greacă este şi mai profundă şi a intrat într-o nouă fază, odată cu sosirea la putere la Atena a stângii radicale. O premieră în Europa.

Tensiunile cu şefa guvernului german nu s-au lăsat mult aşteptate. Degeaba şi pus preşedintele francez, Francoise Hollande şapca de „mediator“, scrie „Le Figaro“.  Negocierile nu înaintează. „Intransigenta“ Angela Merkel şi „rebelul“ Alexis Tsipras luptă pentru a găsi o soluţie la această criză, dar soluţiile propuse de cei doi sunt total opuse. Cancelarul german încp mai are răbdare cu Tsipras, dar ministrul său de Finanţe nu vrea să-l mai vadă pe omologul spu grec. 

În faţa acestei situaţii „cea mai americană dintre instituţiile internaţionale“, Fondul Monetar Internaţional (FMI) , unul dintre creditorii Greciei, şi-a pierdut răbdarea, în ciuda insistenţelor SUA de nu fi abandonată Grecia. Directorul executiv al FMI, franţuzoaica Christine Lagarde, le-a reproşat europenilor că nu tranşează problema rapid, iar grecii trag de timp. 

Această linie dură a redus şi mai mult popularitatea FMI la Atena.  Primul ministru grec nu a ezitat să denunţe „răspunderea penală“a instituţiei. În 2010, la insisteneţele Germaniei, FMI s-a asociat cu UE pentru a participa la planul de salvare al Greciei, notează „Le Figaro“.

Trebuie spun că fiecare dintre aceşti mari lideri sunt pe sfârşit de mandat. În 2016 Christine Lagarde îşi încheie mandatul în fruntea FMI, iar în 2017 se sfârşeşte cel al Angelei Merkel în fruntea Germaniei. Cele două „doamne de Fier“ vor avea mai multe şanse de a fi realese dacă gestionează bine dosarul de salvare de la faliment al Greciei. „Problema greacă este politică înainte de a fi economică“, a declarat Pierre Sabatier, preşedintele firmei de cercetare economică şi financiară PrimeView.

În acest timp, premierul Alexis Tsipras, care încearcă să tragă de timp, l-a introdus în joc şi pe preşedintele rus Vladimir Putin, deplasându-se joi, la Sankt Petersburg pentru a participa la un forum economic şi a se întâlni cu liderul de la Kremlin. O mişcare pe care europenii şi liderul american Barack Obama nu o vede cu ochi buni. Drama greacă nu şi-a încheiat toate actele şi nimeni nu ştie dacă nu va sfâşi într-o tragedie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite