Slovacia va expulza trei diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cehia a acuzat sâmbătă serviciile secrete ruse de orchestrarea unei explozii mortale pe teritoriul ceh în 2014 Foto: Pixabay
Cehia a acuzat sâmbătă serviciile secrete ruse de orchestrarea unei explozii mortale pe teritoriul ceh în 2014 Foto: Pixabay

Slovacia a decis joi să expulzeze trei diplomaţi ruşi, care au la dispoziţie şapte zile pentru a părăsi teritoriul ţării. Decizia a fost luată în semn de solidaritate cu Cehia, a anunţat premierul slovac Eduard Heger, potrivit Reuters.

Şeful guvernului de la Bratislava a explicat că Slovacia a luat această măsură în semn de solidaritate cu Republica Cehă, care a declarat sâmbătă că va expulza 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014. La scurt timp după decizia Bratislavei, Rusia a ripostat anunţând că va expulza, la rândul său, trei diplomaţi slovaci aflaţi la post la Moscova, transmite Agerpres.

Cehia a acuzat sâmbătă serviciile secrete ruse de orchestrarea unei explozii mortale pe teritoriul ceh în 2014, presupuşii autori fiind identificaţi drept aceiaşi cu cei suspectaţi de Londra în dosarul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal, în 2018. Premierul ceh Andrej Babis a declarat că explozia de la Vrbetice (estul Republicii Cehe) în care două persoane au murit a fost ''un atac terorist fără precedent pe teritoriul'' Cehiei. 

Citând un raport al serviciilor de informaţii, guvernul ceh a afirmat sâmbătă că agenţi ai GRU, direcţia de informaţii militare rusă, au fost implicaţi în explozia de la un depozit de muniţii la Vrbetice, în urmă cu şase ani şi jumătate. Această deflagraţie a cauzat moartea a două persoane şi a provocat pagube materiale importante.

La rândul său, poliţia cehă a anunţat că este în căutarea a doi bărbaţi cu paşapoarte ruseşti emise pe aceleaşi nume cu ale suspecţilor în dosarul tentativei de otrăvire cu Noviciok a agentului dublu rus Serghei Skripal la Salisbury, în Marea Britanie, în anul 2018.

Deflagraţia de la Vrbetice a avut loc în 2014, an în care Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, decizie urmată de un conflict între forţele armate ucrainene şi rebelii din estul Ucrainei susţinuţi de Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite