Slovacia: Curtea Constituţională este în criză după ce parlamentarii partidului de guvernământ au refuzat să propună noi judecători

Slovacia: Curtea Constituţională este în criză după ce parlamentarii partidului de guvernământ au refuzat să propună noi judecători

Robert Fico FOTO EPA-EFE

Parlamentarii slovaci nu au reuşit să aleagă candidaţii pentru Curtea Constituţională, joi, făcând instituţia judiciară de top a ţării în mare parte nefuncţională în momentul în care membrii actuali se vor retrage, sâmbătă, notează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest eşec face din Slovacia a treia ţară central-europeană unde numirile judecătorilor superiori au devenit centrul unor certuri politice, după ce guvernele din Polonia şi Ungaria au stârnit îngrijorarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte eforturile de a controla instanţele superioare.

Numirea de către Slovacia a unor noi judecători s-a transformat într-o luptă între Robert Fico, liderul partidului de la guvernare Smer,  partenerii săi de coaliţie şi preşedintele Andrej Kiska.

Fostul prim-ministru Fico, forţat să demisioneze anul trecut, după protestele de stradă care au pornit de la uciderea unui reporter de investigaţii, spera să iasă din politică prin ocuparea unui loc la Curtea Constituţională.

Însă după ce Kiska, care are dreptul să aleagă fiecare judecător dintr-o pereche de candidaţi propuşi de parlament, şi un partener de coaliţie au precizat faptul că nu-l vor susţine pe Fico pentru acest post, parlamentarii Smer s-au abţinut de la vot, astfel că numirile nu au mai fost făcute.

„Majoritatea care guvernează a dat greş şi a făcut nefuncţional unul dintre organismele constituţionale fundamentale ale Slovaciei,” a declarat Kiska după vot, adăugând că va anunţa săptămâna viitoare următorii paşi pentru a asigura măcar o funcţionalitate parţială a insituţiei.

Curtea Constituţională, care decide dacă legislaţia şi hotărârile pronunţate sunt în conformitate cu legea supremă a ţării, are 13 judecători şi nouă dintre ei s-au retras astăzi.

Curtea are nevoie ca cel puţin şapte din 13 judecători să decidă în cazuri privind rezultatele alegerilor. 
Marţi, Fico a renunţat la candidatura sa pentru Curte şi i-a avertizat pe partenerii de coaliţie să nu voteze de partea opoziţiei pentru numirea altor candidaţi.

Eşecul poate însemna o întârziere de câteva luni până când noii candidaţi vor fi aleşi.

Acest lucru ar putea revigora şansele ca Fico să preia şefia Curţii Constituţionale, dacă candidatul Smer la preşedinţie, Maros Sefcovic, va câştiga alegerile prezidenţiale din martie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: