Situaţia din Spania se degradează. Proteste la Barcelona faţă de arestarea a doi lideri separatişti catalani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţia catalanilor pentru unitate la Barcelona

Sute de persoane s-au adunat la Barcelona pentru a protesta faţă de plasarea în arest provizoriu a doi lider separatişti catalani. În acest timp, criza dintre Madrid şi separatiştii din Catalonia devine din ce în ce mai acută.

 În cursul nopţii de luni, apelurile la protest s-au răspândit pe reţelele sociale, anunţând mobilizare în toată Catalonia. O scurtă întrerupere a lucrului este programată pentru prânz, pentru a cere "eliberarea deţinuţilor politici", iar mitingurile în faţa prefecturilor sunt anunţate până la sfârşitul după-amiezii.

Înalta Curte de la Madrid a dispus luni ca liderul Adunării Naţionale Catalane (ANC), Jordi Sanchez, şi cel al mişcării civice Omnium, Jordi Cuixart, să fie ţinuţi în arest preventiv în timpul anchetei privind rolul important jucat de cei doi în protestele care au blocat timp de câteva ore ieşirea unor agenţi ai poliţiei naţionale spaniole care percheziţionau birouri ale guvernului catalan din Barcelona.  

Arestarea preventivă a doi lideri ai separatiştilor catalani, prima astfel de măsură după referendumul interzis privind independenţa Cataloniei, organizat la 1 octombrie, este o chestiune judiciară, nu una politică, a declarat marţi ministrul justiţiei spaniol Rafael Catala, transmite Reuters. 

''Aceştia nu sunt deţinuţi politici, pentru că decizia de ieri privind arestul a fost luată ca urmare a unei infracţiuni (care a fost comisă)'', a spus ministrul Rafael Catala la un eveniment desfăşurat la Madrid.

Cu câteva ore înainte de arestarea lui Sanchez şi Cuixart, a fost pus sub control judiciar comandantul poliţiei catalane, Josep Lluis Trapero.

Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a anunţat luni că guvernul de la Madrid va prelua controlul asupra Cataloniei şi o va conduce direct dacă liderul executivului catalan Carles Puigdemont nu va renunţa oficial, până joi la ora locală 10:00 (08:00 GMT), la demersurile privind independenţa. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite