Marea Britanie. Ce români vor fi favorizaţi de sistemul de imigraţie post-Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul britanic, condus de Theresa May, a aprobat un sistem de imigraţie post-Brexit care va favoriza imigranţii calificaţi şi cu o situaţie financiară bună. Nu va fi acordat tratament preferenţial cetăţenilor din UE, anunţa presa britanică.

Miniştrii au aprobat un plan prezentat de ministrul de Interne, Sajid Javid, în care imigranţilor calificaţi le va fi mai uşor să obţină vize decât celor necalificaţi, iar cetăţenii UE nu vor beneficia de tratament preferenţial pe piaţa muncii din Marea Britanie.

Sistemul va fi bazat pe calificări, nu pe naţionalitate, planul bazându-se pe o recomandare din partea Comitetului Consultativ privind Migraţia (MAC), un organism independent, sprijinit şi de Partidul Laburist.

De asemenea, potrivit presei britanice, planul susţinut de cabinetul May va permite un acces limitat muncitorilor cu calificare redusă.

Într-un raport al Comitetului Consultativ publicat săptămâna trecută, se recomandă să se acorde prioritate imigranţilor cu înaltă calificare, după Brexit. Conform MAC, datele arată că imigranţii cu calificare înaltă au un impact pozitiv mai mare asupra productivităţii decât cei cu calificare scăzută. MAC mai recomanda să nu se acorde tratament preferenţial pentru lucrătorii din UE.

Totuşi, potrivit Financial Times, citat de Agerpres, ideea de nu a oferi tratament preferenţial lucrătorilor din UE s-ar putea modifica dacă Marea Britanie va încheia un acord comercial cu blocul comunitar.

„Aceasta ar însemna un acord mai bun în privinţa imigraţiei, dar aceeaşi ofertă ar fi valabilă dacă am încheia acorduri comerciale cu alte ţări din lume", a declarat o sursă pentru Financial Times.

   Teritoriile care vor ajunge la un acord privind piaţa liberă de schimb, inclusiv UE, vor avea un acces sporit la piaţa muncii, dar acest lucru ar putea include în viitor şi SUA sau Canada.

În acelaşi timp, nu au existat îngrijorări din partea membrilor cabinetului privind situaţia negocierilor cu Uniunea Europeană, deşi conservatorii pro-Brexit au continuat să facă presiuni asupra lui May pentru a-şi schimba politica şi au publicat propunerea lor alternativă, „Canada-style.”

May a declarat la finalul întâlnirii miniştrilor că unii şefi de guverne din UE sunt mai constructivi decât alţii în culise, dar nu a specificat despre cine este vorba.

Dominic Raab, ministrul pentru Brexit, a declarat după întâlnire că miniştrii au avut „o discuţie bună şi sănătoasă” şi a afirmat că prim-ministrul le-a transmis celor prezenţi că îşi vor păstra calmul.

Săptămâna trecută, Comitetul de Consiliere privind Migraţia, o grupare de experţi independenţi, a propus ca Marea Britanie să introducă o politică prin care să favorizeze muncitorii calificaţi însă propunerea lor de a oferi vize pentru cei necalificaţi doar în domeniul agriculturii a alarmat mediul de afaceri.

Noi reguli pentru companii şi persoane fizice 

Guvernul britanic a publicat o a treia serie de recomandări către companii şi persoane fizice despre cum să se pregătească pentru orice problemă care ar putea urma unui Brexit ce ar surveni fără niciun acord cu Uniunea Europeană, relatează luni Reuters.

Astfel, companiile aeriene britanice şi cele ale Uniunii Europene îşi vor pierde în mod automat dreptul de zbor reciproc pe teritoriile lor în cazul în care Marea Britanie părăseşte UE fără un acord.

În schimb, Marea Britanie ar urma să respecte normele tehnice şi standardele UE privind siguranţa aviaţiei. Totodată, funcţiile asigurate în prezent de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei vor fi preluate de către autoritatea de reglementare a aviaţiei din Marea Britanie, Agenţia pentru Aviaţie Civilă.

De asemenea, transportatorii rutieri britanici riscă să nu mai poată să se bazeze pe recunoaşterea automată de către UE a licenţelor comunitare eliberate în Regatul Unit şi ar putea să nu mai aibă acces la pieţele UE. Nu este clar când ar putea intra în vigoare acorduri bilaterale şi dacă ar urma să fie impuse noi cerinţe la graniţele UE.

În domeniul alimentelor, producătorii de apă minerală s-ar putea confrunta cu situaţia în care exporturile lor să nu mai fie recunoscute în UE. Etichetarea de conformitate cu "EU" ar putea să nu mai fie valabilă pentru produse alimentare sau ingrediente provenite din Marea Britanie.

Recomandările vizează şi animalele de companie. Acestea ar putea fi transportate în ţările UE, dar proprietarii lor s-ar putea confrunta cu cerinţe suplimentare.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxellesul privind viitoarele relaţii, iar unii parlamentari britanici susţin ideea organizării unui nou referendum de tipul celui desfăşurat în iunie 2016, când o majoritate a electoratului britanic s-a pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

În pofida progreselor, rămân încă de soluţionat capitole importante din acest acord, în special situaţia frontierei nord-irlandeze şi viitoarele relaţii economice dintre UE şi Marea Britanie.

După ce liderii europeni i-au respins propunerile la summitul desfăşurat săptămâna trecută, premierul britanic Theresa May a cerut Uniunii Europene să vină cu o alternativă la aceste propuneri, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile, dar a asigurat că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze, ea avertizând de asemenea că guvernul de la Londra va continua să se pregătească şi pentru o ieşire din UE fără niciun acord, dacă actualul blocaj nu va putea fi depăşit.

Theresa May va călători marţi la New York, la ONU, iar apoi îşi va îndrepta atenţia către conferinţa Partidului Conservator.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite