„Singapore de pe Tamisa”: Merkel avertizează că Marea Britanie ar putea deveni un pericol economic dacă nu va respecta standardele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angela Merkel a subliniat pericolul economic pe care l-ar putea reprezenta Marea Britanie, dacă i se permite să devină „Singapore de pe Tamisa”, în timp ce reprezentantul pentru Brexit al lui Boris Johnson a adus în discuţie un plan de a renunţa la angajamentele Regatului Unit de a se alinia standardelor sociale şi de mediu ale UE, notează The Guardian.

În discuţii cu oficialii Comisiei Europene, negociatorul prim-ministrului, David Frost, a insistat că Marea Britanie urmăreşte o „despărţire completă” de o serie de regulamente ale blocului comunitar, o alegere politică a noului Guvern britanic care a stârnit îngrijorare în alte capitale UE.

În timp ce noua viziune a Regatului Unit a fost prezentată la Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel, susţinând un discurs în Bundestag, a spus că este hotărâtă să încheie o înţelegere cu Johnson, dar că un Brexit fără acord nu poate fi exclus.

De asemenea, Merkel a avertizat cu privire la ameninţarea economică care ar putea deveni Marea Britanie. Johnson le-a spus diplomaţilor UE în privat, în timp ce-şi exercita funcţia de secretar de Externe, de dorinţa sa de a construi o Mare Britanie „aventuroasă”, lucru care a fost văzut ca o indicaţie a planului său de a transforma Regatul Unit într-un stat cu taxe mici şi reglementări puţine. 

Comentariile lui Merkel indică dificultatea cu care Guvernul britanic se va confrunta în a încheia ceea ce este descris drept un acord de liber schimb „de primă mână” dacă nu va atinge standardele UE privind bunurile de consum, drepturile muncitorilor, sistemul fiscal şi mediul, printre alte aspecte.

Surse UE au spus că Regatul Unit va trebui să se angajeze la obligaţii mai costisitoare decât Canada, ca urmare a proximităţii Regatului şi a mărimii economiei sale.

Merkel le-a spus parlamentarilor germani: „Încă avem toate şansele pentru a obţine un Brexit ordonat şi Guvernul german va face tot ceea ce e posibil până în ultima zi. Dar vă spun că suntem pregătiţi şi în cazul unui Brexit fără acord. 

Însă rămâne realitatea că, după retragerea Marii Britanii, vom avea la uşa noastră un competitor economic, chiar dacă vrem să păstrăm o cooperare economică şi de securitate apropiată.

Pe de o parte, ca europeni suntem mai slabi odată cu ieşirea Marii Britanii – trebuie să spunem acest lucru – dar pe de altă parte, acesta este momentul pentru a ne dezvolta noi atuuri”.

Ea a adăugat: „Nicio ţară din lume nu-şi poate rezolva problemele singură şi dacă lucrăm cu toţii unul împotriva celuilalt nu vom câştiga. Eu cred în situaţii de câştig reciproc, dacă lucrăm împreună”.

Intervenţia de la Berlin a venit în contextul în care ministrul francez pentru Europa, Amelie de Montchalin, a acuzat Regatul Unit că încalcă „spiritul” negocierilor prin încercările sale de a încheia „mici acorduri” cu state membre UE individuale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite