Silvio Berlusconi confirmă: Am primit propuneri din România pentru a candida la europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silvio Berlusconi, condamnat în Italia pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset, a declarat că a primit propuneri din România, Bulgaria şi Malta pentru a candida în scrutinul europarlamentar din mai, precizând însă că preferă Italia.

În contextul polemicilor referitoare la dreptul său de a fi ales într-o funcţie publică dat fiind că este condamnat definitiv, Berlusconi a declarat, conform site-ului Diariodelweb.it: 

„Ar fi suficient să le răspund afirmativ celor care mă roagă să candidez în România, Bulgaria şi Malta, dar eu prefer ţara mea, unde cred că pot fi primul pe lista electorală în orice regiune".

Însă, potrivit presei italiene, Berlusconi ar fi ineligibil nu doar în Italia, ci şi la nivel european, în contextul în care Parlamentul European a aprobat, în octombrie, o recomandare care interzice candidaturile în alegerile europene ale persoanelor condamnate definitiv în cazuri de criminalitate organizată, corupţie sau infracţionalitate economico-financiară.

În decembrie 2013, presa italiană relata că Silvio Berlusconi ar intenţiona să candideze în scrutinul europarlamentar din mai 2014 în alt stat membru UE, printre ţările luate în calcul fiind şi România. 

„Nu exclud ipoteza unei candidaturi în străinătate. Este o ipoteză vehiculată (...), pentru că există persoane care au analizat ce posibilităţi mai are Berlusconi. Există cineva din anturajul său care insistă pe această ipoteză, dar eu nu cred că până la urmă va candida. Berlusconi a spus clar că vrea să rămână în Italia şi să ispăşească pedeapsa în Italia", afirma pe 3 decembrie, potrivit Corriere della Sera, senatorul Roberto Formigoni, un fost aliat al lui Berlusconi. 

Site-ului AffariItaliani.it preciza că cea mai probabilă ar fi o candidatură în Ungaria, dat fiind că Berlusconi este prieten apropiat cu premierul Viktor Orban. O altă variantă ar fi Bulgaria, unde cetăţenia poate fi obţinută prin achiziţionarea unei proprietăţi cu o valoare de peste 500.000 de euro. Însă site-ul AffariItaliani.it nu excludea o candidatură a lui Berlusconi din România, dacă Il Cavaliere se va hotărî pentru europarlamentare.

Silvio Berlusconi a fost exclus în noiembrie 2013 din Senatul italian, în contextul condamnării definitive în dosarul Mediaset. În plus, Berlusconi ar urma să aibă interdicţie a de mai candida pentru funcţii publice în Italia. Berlusconi trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii. Berlusconi, 77 de ani, fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice. 

Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanţa supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare, cea de interzicere a funcţiilor publice. În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an

Cazul se referă la achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, aparţinând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 - 1998, la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

Alte ştiri asemănătoare:

INFOGRAFIE Berlusconi, la un pas de demitere. Istoria celor mai mari procese ale lui Il Cavaliere

Parlamentarii italieni votează mâine excluderea din Senat a fostului premier Silvio Berlusconi, supranumit Il Cavaliere, după ce acesta a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare în dosarul Mediaset, după ce a fraudat masiv statul.

Cazul Rubygate: Berlusconi este acuzat de falsificarea dovezilor şi coruperea martorilor

Condamnat la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere şi prostituţie cu minori în cazul Rubygate, Silvio Berlusconi este acuzat de falsificarea dovezilor şi coruperea martorilor, potrivit unei instanţe din Milano, citate de cotidianul „Le Monde”.

Noi turbulenţe pe scena politică din Italia: partidul lui Silvio Berlusconi s-a destrămat

Partidul de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi s-a divizat în alte două facţiuni, marcând încă un regres politic pentru oficialul italian. Ulterior, Berlusconi a anunţat reînfiinţarea partidului Forza Italia, în timp ce Partidul Poporul Libertăţii fragmentat riscă să se desfiinţeze.

Silvio Berlusconi: „Copiii mei se simt ca evreii în timpul Holocaustului“

Fostul şef al Guvernului italian Silvio Berlusconi, condamnat definitiv la un an de închisoare, afirmă că fiii şi fiicele sale „se simt ca evreii în timpul lui Hitler", într-o carte care va apărea în curând, relatează AFP.

Silvio Berlusconi a făcut nuntă în secret

Deşi toată lumea a aflat că fostul premier italian are gânduri de însurătoare, nimeni nu ştia data la care acesta va ajunge pentru a treia oară la altar.

Logodnica lui Silvio Berlusconi dezvăluie detalii despre viaţa de cuplu alături de fostul premier italian

Tânăra logodnică a fostului premier italian Silvio Berlusconi, în vârstă de doar 28 de ani, a dezvăluit motivele pentru care a decis să-şi trăiască viaţa alături de unul dintre cei mai controversaţi politicieni din Italia. În plus, femeia a povestit că una dintre cele mai mari provocări a fost să ţină sub control obiceiurile extrem de costisitoare ale logodnicului ei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite