Silvio Berlusconi îl avertizează pe Mario Monti să nu candideze în alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi şi-a unit forţele cu opoziţia de stânga joi pentru a-l avertiza pe actualul premier, Mario Monti, să nu candideze în alegeri. Incertitudinile privind planurile premierului italian au alimentat tensiunile politice în Peninsulă.

Berlusconi a declarat la un post de radio că ar fi  "discutabil din punct de vedere moral” ca Monti să candideze, subliniind riscul ca acesta să se trezească la mijloc în lupta dintre stânga şi dreapta, dacă îşi modifică statutul actual de persoană apolitică. Monti, care a guvernat ca premier tehnocrat începând de anul trecut, urmează a-şi anunţa planurile după ce bugetul pe 2013 este aprobat de parlament. 

Mario Monti va susţine o coaliţie de centru, fără să ocupe primul loc pe listă, scriu mai multe ziare, un lucru care nu l-ar împiedica să fie desemnat premier după scrutinul din februarie, relatează AFP.

Măsuri de liberalizare

Monti pregăteşte un program de campanie electorală care ar include "reforme capabile să marcheze perioada" şi "măsuri de liberalizare mult mai profundă decât cele aplicate până în prezent", scrie ziarul Corriere della Sera, cunoscut ca apropiat de fostul comisar european.

Potrivit Corriere, Monti va susţine un discurs televizat în care îşi va exprima susţinerea, descrisă de presa italiană cu termenul de "endorsement", faţă de o multitudine de grupări de centru - foştii democraţi-creştini din cadrul UDC, catolicii federalizaţi de ministrul Andrea Riccardi, laicii şi liberalii reuniţi de patronul Ferrari Luca di Montezemolo - care gravitează deja în jurul lui Il "Professore".

În urma unei întâlniri la Palatul Chigi (sediul Guvernului), miercuri, între Monti şi ansamblul mişcărilor cunoscute ca "moderate", ministrul Cooperării Riccardi a declarat că Monti îşi va anunţa intenţiile sâmbătă sau duminică, după adoptarea definitivă, programată teoretic pentru vineri, a bugetului pentru 2013.

Senator pe viaţă

Monti este deja senator pe viaţă - neales, ci numit cu puţin înainte de desemnarea sa în funcţia de premier de către preşedintele Giorgio Napolitano -, iar plasarea pe primul loc al unei liste l-ar obliga să demisioneze din acest post şi să candideze pentru un mandat în Camera Deputaţilor.

Acest lucru nu l-ar împiedica pe Monti să îşi păstreze toate şansele de a redeveni premier dacă, spre exemplu, coaliţia de centru reuşeşte să obţină o victorie în alegerile legislative prevăzute la 24 februarie.

Pentru moment, Partidul Democrat al lui Luigi Bersani, un fost comunist care se bucură de o imagine de reformator, este favoritul scrutinului, cu 30-35% din intenţiile de vot. El a promis să menţină direcţia austerităţii impuse de către Monti, dar stimulând mai mult "crearea de locuri de muncă şi echitatea"

Silvio Berlusconi este de asemenea candidat, pentru moment, în alegerile legislative, dar el afirmă că s-ar retrage în cazul în care Monti ar accepta să conducă "o grupare a moderaţilor", din care să facă parte inclusiv partidul său, PdL.

Biserica Catolică, mediile economice şi lideri europeni exercită unele presiuni asupra lui Monti pentru ca acesta să abandoneze poziţia de tehnocrat şi să se lanseze în politică, cu scopul de a-şi apăra bilanţul şi de a contracara o campanie cu accente populiste (împotriva impozitelor, euro şi Germaniei) lansată de către Berlusconi.

Body

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite