Nu este prima dată când şeful diplomaţiei germane face declaraţii acide la adresa Turciei. În ultimele săptămâni, pe fondul tensiunilor germano-turce, Gabriel a făcut numeroase aprecieri contondente la adresa guvernului de la Ankara şi mai ales a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Vineri, într-un interviu acordat cotidianului de mare tiraj Bild, ministrul federal de Externe a spus că, în opinia sa, cetăţenii germani ar trebui să se gândească de două ori înainte de a călători în Turcia. În acest moment, a spus Gabriel, „acest lucru nu se poate face cu conştiinţa împăcată“. Expuşi riscului de a fi arestaţi sunt în special jurnaliştii, însă probleme ar putea avea orice turist german, dacă proprietarul hotelului la care este cazat este suspectat de legături cu mişcarea predicatorului Fethullah Gülen.
 
Potrivit informaţiilor Ministerului de Externe, aprecierile ministrului Sigmar Gabriel au determinat numeroşi cetăţeni să contacteze, îngrijoraţi, centrul de reacţie în caz de criză al ministerului. Vineri, purtătorul de cuvânt al lui Gabriel, Maria Adebahr, a declarat: „Nu am emis niciun avertisment de călătorie şi nici nu avem în plan o asemenea măsură“. Avertismentele de călătorie sunt lansate doar dacă există o ameninţare iminentă, generată de războaie sau catastrofe naturale. Astfel de avertismente oficiale pot avea, de asemenea, consecinţe juridice. Guvernul federal şi-a înăsprit recent avertismentele de călătorie în Turcia, menţionând reţinerea, aparent arbitrară, a cetăţenilor germani în această ţară.
 
Chiar şi membrii guvernului spun că nu se mai simt în siguranţă. Aydan Özoguz, ministru secretar de stat de origine turcă a declarat pentru ediţia online a hebdomadarului Zeit, că nu mai are curaj să plece în Turcia. „Am fost sfătuită să nu mă duc“, spune Özoguz. „Ştiu foarte mulţi oameni care simt la fel ca mine“, a adăugat aceasta.

Îndepărtarea de Europa

Chiar dacă declaraţiile lui Sigmar Gabriel nu reprezintă în sine un avertisment de călătorie în Turcia, ele indică foarte limpede precaritatea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. Ministrul federal de Externe este de părere că regimul Erdogan îndepărtează Turcia „cu viteză rapidă de ceea ce înseamnă Europa“. Oficialul german a fost el însuşi, alături de alţi politicieni germani, atacat dur de preşedintele turc, dar şi de reprezentanţi marcanţi ai partidului de guvernământ de la Ankara, AKP. Ministrul pentru UE, Ömer Celik, i-a acuzat pe Gabriel şi pe omologul său austriac, Sebastian Kurz, că plagiază tehnicile utilizate de rasişti atunci când atacă Turcia.
 
Cu toate acestea, nu toţi reprezentanţii guvernului de la Berlin susţin ieşirile verbale ale lui Gabriel. Deşi cancelarul german Angela Merkel a criticat la rândul ei arestarea unor cetăţeni germani în Turcia, şeful comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, conservatorul Norbert Röttgen atrage atenţia că Germania intră fără să îşi dea seama în jocul lui Erdogan. „Doamna cancelar vorbeşte altfel decât ceilalţi. Nu mi se pare un lucru bun că îi facem jocul lui Erdogan“, consideră Röttgen.
 
Recent, Erdogan a declarat că partidele de guvernare din Germania - CDU, CSU şi SPD, dar şi Verzii - nu reprezintă opţiuni de luat în calcul pentru turcii cu drept de vot din Republica Federală, de vreme ce sunt duşmanii Turciei. Atât Gabriel, cât şi Merkel au catalogat spusele preşedintelui turc drept „amestec în alegerile legislative germane“.
 
Jens Thurau - Deutsche Welle