Sfatul unui celebru strateg militar pentru Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Ucraine, Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Preşedintele Ucraine, Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

Preşedinţele Ucrainei ar trebui să depună toate eforturile pentru recuperarea regiunii Herson, să fie defensiv faţă de Doneţk şi Lugansk şi apoi să aibă încredere în declinul imaginii ruseşti în rândul ruşilor, susţine americanul Edward Luttwak care a  consiliat Pentagonul, dar şi preşedinţi şi prim-miniştri din întreaga lume,

Edward Luttwak susţine că ideea invaziei Ucrainei a fost generată din interiorul Kremlinului şi a oamenilor legaţi de Vladimir Putin, că acesta era momentul ca Rusia să continue pe calea redresării imperiale. Şi trebuia să fie un proces continuu: adică Osetia de Sud a fost recâştigată fără să tragă un foc, Abhazia a fost recâştigată fără să tragă un foc, împotriva statului slab Georgia (n.r. în 2008, Rusia a purtat un război intens, de cinci zile, împotriva forţelor georgiene pro-Tbilisi pentru controlul Osetiei de Sud şi Abhaziei). Şi apoi Crimeea a fost câştigată fără să tragă un foc împotriva unei ţări mult mai mare, Ucraina.

Scenariul pentru Ucraina era: câteva sute de oameni să fie duşi cu elicoptere pe aerodromul Antonov, care se află la 20 de kilometri de centrul Kievului, ei ar fi curăţat locul şi apoi avioanele militare de transport ar aduce câteva mii de oameni care ar merge la Kiev. Aici, preşedintele Zelenski fuge, guvernul se dizolvă, iar forţele armate ucrainene nu luptă pentru că au rămas fără ordine.

După care ar fi urmat o paradă pregătită cu grijă care le-ar fi arătat ucrainenilor şi întregii lumi forţa irezistibilă a armatei ruse: Ei sunt prea mari, prea rapizi, prea mobili şi aşa mai departe. Iar unele trupe s-ar fi retras apoi să meargă să cucerească Liovul, Ujgorod şi apoi să cucerească Ucraina.

Acesta a fost scenariul pe care generalii ruşi i l-au vândut lui Putin, sau Putin l-a acceptat sau l-a cerut. Toţi şi-au dorit-o. Şi pentru că Ucraina nu este o ţară străină, potrivit lor, ci o parte a Rusiei.

Mai mult, Putin ştia că CIA îi dă exact aceeaşi estimare preşedintelui Joe Biden. Prin urmare, Biden i-a oferit această salvare lui Zelenski, această călătorie cu Uber pe care Zelenski a respins-o public, explică într-un interviu pentru ediţia georgiana a Europei Libere strategul militar Edward Luttwak. (Ambasada Ucrainei în Regatul Unit a dezvăluit că, atunci când Statele Unite s-au oferit să îl ajute pe Zelenski să plece din Ucraina după ce a început invazia, acesta a spus că „Lupta este aici. Am nevoie de muniţie, nu de o plimbare”).

„Deci, practic, Putin fie a vrut, fie a primit, sau a fost convins, sau ambele, o falsă teorie a războiului. Pentru că toţi aceşti generali, ruşii şi americanii, aveau decoraţii primite în urma luptelor cu sirienii, irakienii, afganii şi aşa mai departe. Şi deodată au dat peste europeni patrioţi înarmaţi. Erau obişnuiţi să găsească oameni fără arme sau o superioritate numerică de 10 la unu. Putin nu a înnebunit; Putin pur şi simplu s-a alăturat unui consens sau a acceptat un consens cu privire la cât de uşor va fi acest lucru“, spune Edward Luttwak.

Descurajarea a fost distrusă de serviciile secrete

„Pe 25 februarie, era clar: Putin nu putea câştiga. Şi din acel moment, cea mai bună mişcare pentru partea rusă ar fi fost pur şi simplu să se oprească, să se retragă şi să trateze acest lucru ca pe un incident. (...)

Dar acesta este un caz în care descurajarea a fost distrusă de serviiciile de inteligenţă proaste. Pentru că informaţiile au ajuns la germani şi pe această bază, guvernul german a spus pe 23 februarie că nu vor opri Nord Stream 2 dacă ar exista un „incident” şi nu vor furniza arme Ucrainei şi nici nu vor permite estonielor să furnizeze arme spre Ucraina. Deci acesta este un caz în care serviciile de informaţii au distrus descurajarea. Iar al doilea moment important al războiului a fost când Putin a decis să nu se retragă şi să realizeze că acesta va fi un război, şi încep sancţiunile. Aşa că această stare de fapt cu totul nouă a fost creată în 24 de ore de faptul că ucrainenii s-au comportat ca nişte europeni patrioţi cu arme. Şi, după cum ştiţi, există aceste războaie - Primul Război Mondial şi Al Doilea Război Mondial, care au durat ani de zile şi sunt rezultatul puterii deosebite a patrioţilor europeni cu arme. Deci acum avem acest război european“, continuă expertul.

Soluţia plebiscitului din Doneţk şi Luhansk

„Dar există o cale către o soluţie care apare. Iar această cale este că efortul militar rusesc în regiunea Herson slăbeşte, iar ucrainenii ar putea foarte bine să recucerească regiunea Herson. Nu vor putea recuceri regiunile Doneţk şi Lugansk. Problema cu această soluţie este că Zelenski a fost ales democratic preşedintele Ucrainei şi nu are autoritatea să renunţe la două regiuni ale ţării sale. Împreună, Doneţk şi Luhansk, sunt de dimensiunea unei ţări europene medii. Aşa că singura cale de ieşire din acest moment va fi ca Zelenski, care nu poate da nimic din Ucraina, să fie de acord cu un plebiscit în cele două regiuni, un adevărat plebiscit cu regulile din 1919... stabilite după Tratatul de la Versailles. Deci asta este imaginea de ansamblu pe care o văd“, susţine strategul american.

Deci, sancţiunile îl apasă pe Putin, pentru Zelenski ceea ce presează este că armata rusă devine din ce în ce mai bună. Pentru că este istoria militară obişnuită a Rusiei: încep cu concepte impuse de sus în jos, care sunt toate greşite, şi generali răi, generali politici, apoi se dezvoltă războiul, iar apoi generalii sunt retrogradaţi, coloneii sunt promovaţi şi se luptă mai bine. Şi asta se întâmplă. Nu mult mai bine, dar mai bine.

Şi a crescut numărul victimelor ucrainene. Ajutorul occidental, în afară de Statele Unite şi Marea Britanie, este atât de limitat“, este de părere Edward Luttwak. „Pentru Ucraina, costul recâştigării teritoriului este problema. Depinde dacă sunt dispuşi să accepte costul, dar costul este foarte mare pentru a recâştiga aceste teritorii“, spune acesta. „Putin nu a proclamat mobilizarea şi prin urmare se bazează în continuare pe soldaţi contractuali. Şi efectul pierderilor în rândul soldaţilor contractuali este mult mai puţin semnificativ din punct de vedere politic şi social. Aceştia sunt „oameni consumabili”, din perspectivă politică. Ucrainenii nu au oameni de consum. În cazul Ucrainei, victimele sunt resimţite prin sistemul social, cultural, politic şi, prin urmare, în ceea ce priveşte impactul situaţia diferă(...), subliniază expertul.

Edward Luttwak susţine că Mariupol se află în regiunea Herson, aşa că Mariupol va face parte din teritoriul pe care Putin nu îl va păstra. Sfatul lui pentru Zelenski azi ar fi să depună toate eforturile pentru recuperarea regiunii Herson, să fie defensiv faţă de Doneţk şi Lugansk şi apoi să aibă încredere în declinul imaginii ruseşti în rândul ruşilor. „Zelenski are şanse mari să câştige plebiscitul. În opinia mea, acesta este scenariul probabil. Şi cred că Zelenski, liderul ales democratic, ar trebui să accepte soluţia democratică pentru război“, mai spune Luttwak.

Cine este Edward Luttwak

Edward Luttwak este un american poliglot născut în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o familie de evrei. A fost crescut în Italia şi Anglia. Este autorul unor cărţi fundamentale precum: Logica războiului şi a păcii şi Marea Strategie a Uniunii Sovietice. Însă, cea mai cunoscută carte a sa este Coup d'Etat: A Practical Handbook, care este în programa obligatorii la unele colegii de război. Edward Luttwak se numără printre cei mai apreciaţi strategi militari ai timpurilor moderne. A consiliat Pentagonul, dar şi preşedinţi şi prim miniştri din întreaga lume. Analizele şi concluziile lui Luttwak sunt adesea descrise ca fiind clare, lipsite de echivoc, contraintuitive şi uneori extrem de cinice.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite