Sfat de la Bruxelles: Restabiliţi credibilitatea României!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, şi liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda
Ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, şi liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda

Lideri politici europeni, de la stânga la dreapta, au consemnat faptul că referendumul din România nu va fi validat, din lipsă de cvorum, chiar înainte ca USL să accepte numărătoarea oficială.

Primul care a reacţionat a fost cel mai activ susţinător al lui Victor Ponta la Bruxelles, liderul grupului social democraţilor din Parlamentul European, austriacul Hannes Swoboda. „Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu a fost validat datorită unei prezenţe la vot de 45,92%, procentaj care se află sub pragul de 50%+1. Cu toate acestea, rezultatele preliminare arată că mai mult de 80%, o majoritate clară a participanţilor, a votat «DA» privind demiterea lui Traian Băsescu", spunea Swoboda. Tot el a fost primul care a făcut apel la responsabilitate: Atenţie, cine pierde din lupta voastră politică. 

„Toate partidele politice trebuie să colaboreze pentru a se asigura că nu va fi România cea care pierde. Forţele politice trebuie să acţioneze responsabil pentru ţară şi să înceteze disputele interne care pot pune în pericol credibilitatea României şi poziţia sa în Europa", a spus Swoboda care a apreciat că nimeni, nici din ţară şi nici din afara ei nu ar mai trebui să vorbească despre „lovitura de stat". Reforme, colaborarea politică, stabilizarea economiei ar trebui să fie priorităţile, a mai spus şeful grupului socialiştilor.

Atenţie la aranjamentele UE-FMI

Popularii europeni care au reacţionat pas cu pas la acţiunile Guvernului Ponta au avertizat şi ei că poziţia şi credibilitatea României sunt foarte preţioase. Preşedintele Grupului PPE în Parlamentul European, francezul Daul Joseph, şi preşedintele Partidului Popular European (PPE), belgianul Wilfried Martens, au apreciat că rezultatul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu este un eşec al actualei puteri, că instabilitatea politică a fost generată de această încercare de preluare a puterii statului şi că Guvernul de la Bucureşti trebuie să ia imediat măsuri pentru restabilirea credibilităţii României. 

Click pentru a mări

info

Popularii europeni au reamintit Guvernului USL că are de îndeplinit 11 puncte-cheie pentru care există un angajament cu UE pentru garantarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, dar că şi acordurile de asistenţă financiară cu UE/FMI trebuie respectate. „Guvernul de la Bucureşti  trebuie să continue să implementeze, fără întârziere şi fără deviaţii, angajamentele asumate de România faţă de partenerii săi internaţionali, inclusiv FMI.

România are nevoie de reforme conform celor din alte state europene, nu conform unor acorduri obscure semnate de preşedintii Partidului Social Democrat şi al Partidului Naţional Liberal. Cetăţenii români au dreptul să trăiască conform standardelor europene, nu conduşi de agenda paralelă a politicienilor USL", susţin preşedintele Martens şi liderul de grup Daul.

Westerwelle, pentru un nou început

Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a făcut apel la forţele politice din România să vadă rezultatul referendumului ca pe o şansă a unui nou început din punct de vedere politic. „Apelez la toate forţele politice din România de a înţelege rezultatul referendumului, care începe să se contureze, ca pe o şansă a unui nou început din punct de vedere politic. În pofida tuturor dezacordurilor existente, acestea vor trebui să regăsească acum calea către o colaborare constructivă în interesul României şi al cetăţenilor români", afirmă Westerwelle, într-o declaraţie  transmisă de Ambasada Germaniei la Bucureşti. Şeful diplomaţiei germane a mai făcut apel la clarificarea şi soluţionarea disputelor politice „în cadrul procedurilor şi instituţiilor democratice".

"Toate partidele politice trebuie să colaboreze pentru a se asigura că nu va fi România cea care  pierde.''
Hannes Swoboda liderul socialiştilor din PE

"Apelez la toate forţele politice din România de a înţelege rezultatul referendumului  ca pe o şansă a unui nou început din punct de vedere politic.''
Guido Westerwelle şeful diplomaţiei germane

CE, vigilentă

Comisia Europeană a fost extrem de prudentă şi nu a dorit să facă niciun comentariu legat de rezultatul referendumului de duminică din cauza procentului de participare foarte apropiat de pragul de validare înaintea confirmării oficiale finale a numărătorii.  Un purtător de cuvânt al Executivului UE a precizat însă că desfăşurarea evenimentelor a fost urmărită foarte atent de la Bruxelles.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite