„Sexspionaj”. Cazul fostului diplomat Ion Nuică, prezentat pe Netflix ca exemplu de „kompromat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cazul fostului diplomat român Ion Nuică, care şi-a dat demisia după apariţia unui filmuleţ în care face sex cu o fostă subalternă, este prezentat ca exemplu clasic de „kompromat” într-un documentar foarte popular pe Netflix.

Pe parcursul a opt episoade, Spycraft” („Secretele spionajului”) face un rezumat al instrumentelor, tehnologiilor şi metodelor folosite de agenţii secreţi în operaţiunile lor.

Unul dintre episoade tratează subiectul „Sexspionajului”, prezentat ca un „instrument vechi” de obţinere a unor favoruri sau de aflare a unor informaţii în care „minciuna este esenţială”.

Subiectul este constituit din mai multe părţi, inclusiv dintr-una referitoare la „kompromat”, prezentat ca o metodă de discreditare şi sabotare a unui oponent prin „materiale compromiţătoare, uneori falsificate”.

Netlix prezintă ca exemplu sugestiv în acest sens cazul Ion Nuică.

„Kompromat” a fost scopul unui clip de 15 minute postat pe un site în capitala României, Bucureşti. Ţinta a fost Ion Nuică, un bărbat căsătorit, consulul României în Republica Moldova, o ţară în Europa de Est. Îl arată pe Nuică făcând sex cu o angajată a Consulatului român din Moldova. Înregistrarea secretă a fost obţinută printr-o cameră cu stenopă, ascunsă în plinta din colţul camerei. Înregistrarea a fost menită să-i afecteze realegerea în Parlament, ceea ce s-a întâmplat. Nuică a demisionat”, se menţionează în documentar.

Autorii dau de înţeles că serviciile secrete ruseşti nu sunt străine de această operaţiune: „Dacă kompromat ar fi o artă, experţii spun că ruşii ar fi maeştri”.

„Se crede că hotelurile din Moscova frecventate de demnitari şi afacerişti au aproape întotdeauna camere folosite pentru kompromat”, explică autorii documentarului.

Cazul Nuică

În iulie 2009, ziarul Curentul publica un filmuleţ în care consulul României la Chişinău la acea vreme, Ion Nuică, apărea în ipostaze intime cu o angajată.

„Montajul filmului - realizat în stilul documentarelor Mosfilm - introduce un generic cu accente politice tipice propagandei regimului comunist de la Chişinău. Mai exact, se insinuează grosier că s-ar acorda cetăţenie şi deschide vize în România doar celor care îl excită spiritual pe consulul român Ion Nuică”, scria Curentul.

Ion Nuică a demisionat la scurt timp.

Totuşi, înregistrarea nu era menită împiedicării realegerii lui Nuică - aşa cum spun autorii documentarului -, pentru că nu era cazul, ci a fost dată publicităţii în contextul alegerilor legislative anticipate din Republica Moldova, care au avut loc după cele din aprilie, urmate de proteste de amploare. În urma protestelor şi celor două alegeri, liderul comunist Vladimir Voronin a pierdut puterea în faţa partidelor pro-europene. La acea vreme, Moscova a depus eforturi pentru ca Voronin să se menţină la putere, dar fără succes.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite