Serviciile de securitate din Cecenia, în spatele tentativei de asasinat asupra unui disident cecen, în Suedia. Implicarea Rusiei

Serviciile de securitate din Cecenia, în spatele tentativei de asasinat asupra unui disident cecen, în Suedia. Implicarea Rusiei

Opozantul cecen Tumso Abdurahmanov Captură YouTube/ Al Jazeera English

Un raport al serviciilor secrete europene a concluzionat că serviciile de securitate din Cecenia se află cel mai probabil în spatele tentativei de asasinat a unui blogger cecen în Suedia, în 2020, relatează The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tumso Abdurahmanov, un opozant aflat în exil al lui Ramzan Kadîrov,  liderul Ceceniei, a supravieţuit unui atac cu ciocanul în timp ce dormea, într-o tentativă de asasinat bizară ai căror autori au fost urmăriţi până în Rusia.

Raportul de informaţii, obţinut de radiodifuzorul suedez SVT ca parte a investigaţiei sale asupra atacului, se adaugă dovezilor că Rusia a comandat o serie de asasinate în Europa, care au vizat disidenţi şi alţi duşmani percepuţi ai liderilor Rusiei şi ai lui Kadîrov.

Cel puţin o duzină de persoane au fost vizate de tentative de asasinat, între care şi Serghei Skripal, fost spion al agenţiei militare de spionaj GRU, într-o tentativă de otrăvire cu agentul neurotoxic noviciok, la Salisbury, Anglia, în 2018. Liderul opoziţiei ruse, Alecsei Navalnîi, a fost de asemenea vizat de o tentativă de otrăvire în timpul unei deplasări în oraşul rus Tomsk.

„În concluzie, constatăm că Rusia are astăzi aceeaşi capacitate pe care a avut-o cândva Uniunea Sovietică de  a efectua asasinate autorizate de stat”, se arată în raport, despre care SVT spune că a fost realizat de una dintre agenţiile de informaţii europene . „Mai multe semne indică în aceeaşi direcţie. Iar concluzia este că instigatorii, organizatorii, coordonatorii şi agenţii execuţiilor extrajudiciare cel mai probabil pot fi găsiţi în unităţile speciale ale Gărzii Naţionale a Rusiei, în special  SOBR Terek [o unitate a forţelor speciale cu sediul în Cecenia]”.

Serviciul de securitate suedez (SAPO, a declarat radiodifuzorului că asasinarea a fost planificată în timpul unei întâlniri la Moscova din 2019 şi că se caută un suspect cu legături cu guvernul cecen care a ajutat la organizarea tentativei de omor. Interpol a emis un mandat internaţional de arestare împotriva acestuia.

Site-ul de investigaţie Bellingcat a împărtăşit informaţii de călătorie care au arătat că bărbatul, Imran Haskanov, a părăsit Suedia ajungând la Moscova şi apoi la Groznîi, capitala Ceceniei, la scurt timp după atac. SVT a precizat că Haskanov avea legături cu unul dintre cei mai importanţi agenţi ai lui Kadîrov. Locaţia lui actuală nu este cunoscută şi nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Abdurahmanov a supravieţuit după ce a reuşit să-şi imobilizeze atacatorul său, şi a transmis în direct pe Instagram din dormitorul său plin de sânge din estul Suediei, în timp ce îşi interoga agresorul. „Cine te-a trimis?" repetă el.

Două persoane au fost condamnate la închisoare pentru atac. Ruslan Mamaev, atacatorul, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Elmira Ciapiaeva, complice, a primit o pedeapsă de 1,5 ani de închisoare.

Tumso Abdurahmanov, în vârstă de 35 de ani, un critic virulent al lui Kadîrov, a părăsit Rusia în 2015 după ce a fost ameninţat cu moartea de un apropiat al liderului cecen. După ce nu a reuşit să obţină azil în Polonia, el s-a stabilit în Suedia în 2019.

Ramzan Kadîrov, în vârstă de 44 de ani, conduce cu o mână forte de aproape 14 ani Cecenia, o republică musulmană şi conservatoare din Caucazul de Nord, scena a două conflicte separatiste sângeroase cu Rusia la sfârşitul deceniului 1990-2000.
 
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările