Serviciile secrete germane îl contrazic pe Donald Trump. De unde ar proveni noul coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile germane au emis „îndoieli“ în legătură cu explicaţia avansată de liderii americani conform căreia noul coronavirus ar proveni dintr-un laborator din oraşul Wuhan din China.

Într-un raport confidenţial, serviciul de informaţii german, BND, califică explicaţiile conform cărora noul coronavirus ar proveni dintr-un laborator din oraşul Wuhan din China drept o încercare a preşedintelui american Donald Trump „de a deturna atenţia de la propriile erori şi de a redirecţiona furia americanilor spre China“, relatează revista Der Spiegel, citând o notă destinată ministrului Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer. Donald Trump a sugerat pentru prima dată o legătură între virus şi laboratorul din Wuhan la începutul lunii mai, ameninţând China cu „taxa vamale punitive“, la fel ca în conflictul comercial în care au fost angrenate timp de mai multe luni primele două puteri economice ale lumii. 

Liderul de la Casa Albă a spus că are dovezi că virusul ar proveni dintr-un laborator chinez, dar a refuzat să detalieze. La rândul său, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a dat asigurări că SUA au „probe uriaşe“ că virusul provine dintr-un laborator din Wuhan, epicentrul pandemiei, adăugând totuşi că „nu avem o certitudine“. 

Directorul agenţiilor de informaţii din SUA, căruia îi sunt subordonate toate cele 17 servicii secrete americane, a explicat într-o declaraţie de presă: la fel ca majoritatea oamenilor de ştiinţă, nici serviciile de informaţii americane nu ar avea vreun motiv să suspecteze crearea coronavirusului de către oameni sau modificarea lui genetică de către aceştia. În acelaşi timp, serviciile secrete americane ar cerceta mai departe dacă virusul a fost transmis de la animale la oameni sau dacă a fost rezultatul unui accident într-un laborator din Wuhan. Prin declaraţia de presă publicată joia trecută şi semnată de ambasadorul american la Berlin şi noul coordonator al serviciilor secrete la Casa Albă, Richard Grenell, serviciile de informaţii americane au făcut o excepţie senzaţională de la regula de a nu comenta pe marginea unor evenimente actuale.

BND pune sub semnul întrebării raportul „Five Eyes“

Conform postului public de televiziune german NDR, serviciile de informaţii germane au pus de asemenea sub semnul întrebării existenţa unui raport al Alianţei „Five Eyes“ între agenţiile de informaţii anglo-saxone (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelanda), evocat de presa australiană. Oficiali ai BND au explicat într-o reuniune cu uşile închise cu deputaţi că ţările „Five Eyes“ le-au spus că „nu au cunoştinţă de un astfel de document“, afirmă NDR. În schimb, serviciile de informaţii germane au criticat China pentru că a pus presiune asupra OMS să întârzie emiterea avertizărilor privind coronavirusul, adaugă Der Spiegel. „Conform opiniei BND, politica de informaţii a Chinei a dus la pierderea a 4-6 săptămâni în lupta împotriva virusului“, mai scrie revista. 

Niciun proiect secret

Într-un raport al alianţei serviciilor secrete din cele mai mari cinci state vorbitoare de limbă engleză (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, aşa-numita alianţă („Five Eyes“) se vorbeşte de un virus necunoscut prezent la lilieci în China, virus care ar fi fost analizat într-un laborator din Wuhan. Raportul secret ar fi ajuns în posesia ziarului australian „The Daily Telegraph“. Potrivit „Saturday Telegraph“, de 15 ani, o echipă de virologi chinezi condusă de Dr. Shi Zhengli, director al Centrului de Boli Infecţioase de la Institutul de Virologie din Wuhan, cercetează coronaviruşii întâlniţi la lilieci. Ar exista peste 5.000 de tipuri diferite de astfel de viruşi, dintre care Dr. Shi ar fi analizat cel puţin 50. Dar nu este defel vorba de vreun proiect secret chinezesc.

 Dimpotrivă, echipa din Wuhan a colaborat cu laboratorul de sănătate animală al „Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation CSIRO“ din Australia. Dr. Shi şi colegul său Peng Zhou au petrecut mai mulţi ani în Australia. Un alt partner al echipei chineze a fost Universitatea din North Carolina, SUA. Obiectivul cercetărilor a fost izolarea viruşilor întâlniţi la lilieci şi analizarea posibilităţii transmiterii lor la oameni. În noiembrie 2015, adică aproape exact în urmă cu patru ani înaintea izbucnirii actualei pandemii, studiul condus de Dr. Shi împreună cu Universitatea din North Carolina a conchis că viruşi de tip SARS pot sări direct de la lilieci la oameni şi că nu ar exista tratament împotriva lor. 

În 2019, următorul lor studiu a ajuns la concluzia  „este probabil că, pe viitor, vor izbucni epidemii de coronaviruşi de gen SARS sau MERS de la lilieci şi există o probabilitate ridicată ca originea epidemiei să fie în China“. Virologii s-au referit şi la riscul ridicat al cercetărilor lor, în sensul unui accident care ar elibera virusul din laborator. Un punct important ar fi standardele de siguranţă din laboratoare. Referitor la acest subiect, au apărut rapoarte ale unor diplomaţi americani din China, deocamdată neconfirmate, care vorbeau în decembrie 2019 de o securitate deficitară la laboratorul din Wuhan. Serviciul secret australian a respins însă speculaţiile şi acuzaţiile nefondate.

China a distrus informaţii

Partea senzaţională a raportului australian este însă alta: ASIS descrie fără echivoc în raportul său de 15 pagini cum China a distrus sau blocat în decembrie informaţii şi probe extrem de importante despre epidemia de coronavirus. Deosebit de grav ar fi şi cazul lui Huang Yan Ling, angajată la laboratorul de cercetare din Wuhan. Potrivit primelor relatări de presă din China, s-a presupus că femeia ar fi fost prima persoană din lume infectată cu noul coronavirus („pacientul zero“). 

La scurt timp după aceea femeia a dispărut, biografia ei online a fost ştearsă în totalitate şi până în ziua de azi nu s-a descoperit nicio urmă a femeii. De asemenea, numeroşi medici din Wuhan care au vorbit public în ianuarie despre epidemia cu un nou virus, ar fi fost arestaţi sub acuzaţia „răspândirii de zvonuri“. Mai mult, guvernul chinez a dispus ştergerea din memoria motoarelor de căutare online a noţiunilor ca „SARS variation“, „Wuhan seafood market“ şi „Wuhan unknown pneumonia“. Dovezi clare ale cenzurii cu care regimul comunist a încercat să controleze informaţiile privind izbucnirea pandemiei. 

Scenarii privind protecţia populaţiei

Se ştia deja de ani buni despre pericolele reprezentate de coronaviruşi. Au avut loc de asemenea în trecut exerciţii de protecţie în caz de catastrofe în care s-au analizat scenarii asemănătoare. În Germania, în 2012, o „analiză de risc privind protecţia populaţiei“ a avut în vedere exact scenariul unei pandemii virale. Rezultatul: pregătire insuficientă, lipsa capacităţilor şi materialelor, precum şi a planurilor adecvate de limitare a unei epidemii, notează DW. Şi de atunci nu s-au făcut prea multe, în ianuarie, cele mai multe state europene fiind luate pe nepregatite. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite