Serghei Lavrov: Protestatarii din faţa ambasadei Rusiei aveau ca scop „vărsarea de sânge”

Serghei Lavrov: Protestatarii din faţa ambasadei Rusiei aveau ca scop „vărsarea de sânge”

Serghei Lavrov FOTO Reuters

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat duminică seară că protestatarii violenţi din faţa ambasadei Rusiei de la Kiev au avut ca scop ocuparea clădirii diplomatice şi „vărsarea de sânge”, informează RIA Novosti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sâmbătă, după un miting paşnic, circa 300 de persoane au luat cu asalt ambasada Rusiei de la Kiev, răsturnând maşinile parcate şi aruncând cu ouă şi vopsea în clădirea oficială. Totodată, manifestanţii au dat jos drapelul Rusiei şi au arborat steagul Ucrainei pe gardul instituţiei. Revolta vine la doar o zi după ce insurgenţii proruşi au doborât un avion militar ucrainean, incident în care şi-au pierdut viaţa 49 de persoane.

„Considerăm că scopul protestatarilor a fost acela de a ocupa ambasada. De asemenea, avem motive să credem că ei au dorit să provoace şi o vărsare de sânge”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Oficialul l-a acuzat totodată şi pe guvernatorul regiunii estice Dnipropetrovsk, oligarhul Igor Kolomoiski, ca fiind responsabil de revoltele din faţa ambasadei ruse.

„Un rol important în atacul asupra ambasadei l-a avut batalionul Azov, creat şi finanţat de Igor Kolomoiski”, a mai spus şeful diplomaţiei ruse.

Kolomoiski a ajuns pe primele pagini ale ziarelor după ce a promis anul trecut că va oferi personal o recompensa de 10.000 de dolari pentru fiecare separatist prorus arestat şi predat autorităţilor ucrainene. Potrivit publicaţiilor occidentale, averea acestuia este estimată la circa 1,8 miliarde de dolari.

Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, şi-a exprimat de asemenea şi „dezamăgirea” faţă de poziţia Occidentului, care nu a condamnat agresiunea protestatarilor ucraineni de la ambasada rusă.

„Occidentalii, care susţin autorităţile de la Kiev, au un prilej bun de a se gândi cum aceste autorităţi îşi respectă atribuţiile”, a mai spus ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov urmează să ajungă luni în Belgrad, pentru o vizită de două zile, în care va discuta cu omologul său sârb, Iviţa Dacici, despre criza ucraineană, precum şi despre poziţia Serbiei faţă de acest conflict.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: