Serghei Lavrov: Planurile NATO de a se extinde către est sunt provocatoare

Serghei Lavrov: Planurile NATO de a se extinde către est sunt provocatoare

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov FOTO Reuters

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a caracterizat drept „provocatoare” planurile NATO de a se extinde în mod permanent în estul Europei, până la frontierele Rusiei, informează agenţia Itar-Tass, potrivit Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful diplomaţiei ruse a precizat că Moscova este consecventă cu planurile strategice ale lui Vladimir Putin - de a realiza un spaţiu economic, umanitar şi de securitate de la Lisabona la Vladivastok.

„Există multe probleme care sunt legate de confruntarea dintre diverse părţi ale Europei şi diverse părţi ale Eurasiei şi de planurile provocatoare ale NATO în favoarea extinderii prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice către est aproape de frontierele ruseşti”, a declarat Serghei Lavorv în cadrul unei întâlniri cu studenţi şi profesori ai Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale de la Moscova.

Acesta a mai precizat că spaţiul comun de securitate este egal şi indivizibil doar atunci când toată lumea se simte confortabil, mai exact Alianţa Nord Atlantică, membrii CSTO (Organizaţia Tratatului Securităţii Colective sau „NATO rus”), precum şi ţările considerate neutre - Ucraina şi Republica Moldova.

„În momentul în care toată lumea se simte confortabil, atunci poate fi uşor să rezolvi numeroase probleme care conduc la confruntările sângeroase din prezent. Acest lucru este ireal în Europa de astăzi. Din nefericire se întâmplă”, a mai declarat ministrul rus de Externe.

„Este necesar să se renunţe la încercările de a admite privilegii pentru membrii Alianţei Nord-Atlantice. Este necesar să se înceteze să se mai spună că securitatea poate fi asigurată doar înăuntrul NATO şi că dacă nu eşti membru eşti supus unor riscuri şi teste. Această logică este depăşită. Din nefericire, partenerii noşti nu o pot depăşi”, a mai spus Serghei Lavrov.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a îndemnat ca celelalte state să priveaza în mod „rezonabil şi onest” situaţia din prezent, dincolo de „stereotipurile Războului Rece”, pentru a căuta un acord şi echilibrul intereselor.

Serghei Lavorv a mai precizat că „nu va fi nicio intervenţie militară” a Rusiei în Ucraina, Moscova fiind în favoarea unei rezolvări paşnice a acestei „crize grave”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările