Serbia continuă achiziţia de arme din Rusia, în ciuda ameninţărilor din partea SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

În ciuda ameninţărilor cu sancţiuni din partea SUA, în Serbia au ajuns sâmbătă două dintre cele şase sisteme de rachete ruseşti cumpărate de această ţară care încearcă să devină membră a Uniunii Europene.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat duminică la un post de televiziune proguvernamental că a achiziţionat sistemul de apărare aeriană Panţîr-S1în urma recomandărilor preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Cumpără Panţîr, şi-a dovedit cea mai bună eficienţă în Siria”, l-a citat Vucic pe Putin spunându-i în cadrul unei întâlniri recente. Cei doi şefi de stat se vizitează destul de frecvent, relatează Associated Press.

„Acest sistem de apărare antiaeriană este deosebit de eficient în ţintirea dronelor care au devenit unele din armele cruciale în războiul modern”, a spus preşedintele sârb.

Liderul populist sârb a continuat să-şi consolideze relaţiile cu Rusia, aliatul său slav, în ciuda dorinţei sale de a se alătura Uniunii Europene. 

Pe de altă parte, Serbia nu a susţinut sancţiunile vestice împotriva Rusiei ca urmare a politicilor sale în Ucraina.

Înarmarea Serbiei de către Rusia este privită cu îngrijorare în Vest în condiţiile tesiunilor din regiune după războiul civil şi intervenţia NATO în Kosovo.

Statele Unite au spus că vor  impune sancţiuni  Serbiei în cazul în care primeşte arme din Rusia, întrucât acestea pot ameninţa siguranţa statelor membre NATO din vecinătate.

Vucic şi-a exprimat speranţa că nu vor exista sancţiuni având în vedere faptul că achiziţia sistemelor de rachete ruseşti Panţîr-S1  s-a făcut la vedere.  Liderul sârb este de părere că sancţiunile ar putea privi sistemele antiaeriane mai puternice S-400 cu rază mai lungă de acţiune.

Rusia a făcut livrarea rachetelor la doar  cîteva zile după vizita la Belgrad  a ministrul rus al apărării Sergei Shoigu – acesta din urmă a declarat că cooperarea dintre cele două ţări a ajuns la un nivel „fundamental” diferit.

Sistemul de rachete Panţîr (SA-22 în clasificarea NATO) sunt capabile să atingă ţinte aeriene – rachete de crozieră, drone şi aeronave de altitudine joasă - pe o rază de 20 de kilometri, la o altitudine de 15 kilometri, iar rachetele pot ajunge la o viteză de 1.300 de metri pe secundă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite