Serbia acuză Ucraina şi „o ţară membră UE” de ameninţările cu bombă de la bordul aeronavelor sale: „Serviciile de informaţii din cele două ţări fac asta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Vucic si Vladimir Putin / FOTO EPA-EFE
Aleksandr Vucic si Vladimir Putin / FOTO EPA-EFE

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat Ucraina şi o ţară membră a Uniunii Europene (UE), pe care nu a numit-o, de ameninţările false cu bomba de la bordul aeronavelor Air Serbia.

De la începutul războiului din Ucraina, mai mult de 10 zboruri ale Air Serbia s-au întors la Belgrad şi Moscova din cauza ameninţărilor false privind existenţa unor bombe la bordul lor.

De asemenea, aeroportul din Belgrad a fost evacuat de cel puţin 3 ori de la declanşarea „operaţiunii militare speciale” de către preşedintele rus Vladimir Putin.

„Serviciile (de informaţii) din două ţări fac asta. Una este o ţară membră a UE şi Ucraina este cealaltă”, a declarat duminică Aleksandar Vucic fără a oferi dovezi în acest sens.

„Nu decideţi pentru noi”

Serbia este aproape complet dependentă de importurile de petrol şi gaze naturale ruseşti şi încă de la începutul războiului din Ucraina a anunţat că nu va impune sancţiuni împotriva Rusiei şi că va menţine zborurile.

Uniunea Europeană şi-a închis spaţiul aerian pentru aeronavele ruseşti pe 27 februarie.

Vucic a reiterat poziţia Belgradului duminică, afirmând că poziţia este una „de principiu”.

„Continuăm aceste zboruri la modul propriu din principiu, fiindcă vrem să arătăm că suntem o ţară liberă şi luăm propriile decizii. Nu decideţi pentru noi când să anulăm zboruri”, a declarat el la sfârşitul săptămânii trecute, scrie Straits Times.

Aleksandar Vucic a făcut mai multe declaraţii controversate după izbucnirea războiului din Ucraina, denunţând pe 15 martie „haterii” din UE care critică Belgradul din cauza poziţionării sale faţă de conflictul declanşat de preşedintele Vladimir Putin la graniţa estică a blocului comunitar.

Serbia este o ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, primind acest statut în 2012. Însă, poziţionările Serbiei pe problemele de politică externă au provocat nemulţumiri la Bruxelles.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite