Separatiştii pro-ruşi au doborât un avion de transport al armatei ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sepatiştii proruşi au doborât un avion Antonov An-26 FOTO Wikipedia
Sepatiştii proruşi au doborât un avion Antonov An-26 FOTO Wikipedia

Un avion militar de transport din cadrul armatei ucrainene a fost doborât, vineri, de militanţii pro-ruşi din estul Ucrainei, la Slaviansk, au anunţat agenţiile UNIAN şi Reuters. Incidentul se petrece cu doar o zi înaintea învestirii oficiale a lui Petro Poroşenko în calitate de preşedinte al ţării.

Incidentul a fost anunţat de un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Vladislav Selezniov, care a confirmat că separatiştii proruşi au doborât un avion de tip An-26. Conform sursei citate, aeronava transporta ajutor umanitar pentru populaţia din estul ţării.

„Un avion al Forţelor Aeriene ucrainene, de tip An-26 a fost atins de proiectile şi a explodat”, a precizat Vladislav Selezniov.

De asemenea, primarul auto-intitulat al oraşului, Vyacheslav Ponomaryov, a confirmat la rândul său că o aeronavă a fost doborâtă. „Avionul a fost doborât în centrul oraşului, s-a întâmplat în faţa ochilor mei”, a declarat Ponomaryov, pentru Reuters.

Totodată, agenţia rusă RIA Novosti, a notat că insurgenţii pro-ruşi au doborât vineri un avion „de spionaj” care survola oraşul Slaviansk.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării al Ucrainei nu a comentat pe marginea acestui incident, însă un fotograf din Slaviansk a declarat că a văzut un avion pierzând altitudine şi fiind cuprins de flăcări.

Sursa citată mai adaugă de asemenea că piloţii au reuşit să se catapulteze înainte ca aeronava să explodeze.

Mai mulţi localnici pe care agenţia Reuters îi citează spun că în cursul zilei de vineri au auzit mai multe explozii şi sunete asemănătoare unui bombardament.


Citeşte şi:

Criza din Ucraina, subiect de discuţie al liderilor lumii prezenţi la ceremoniile din Normandia. Putin a vorbit cu Poroşenko şi cu Obama

Ceremoniile consacrate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia, şi mai ales prezenţa în Franţa a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin şi a preşedintelui ucrainean ales, Petro Poroşenko, a fost un bun prilej de abordare a crizei din estul fostei republici sovietice. Putin s-a văzut atât cu Poroşenko, dar şi cu şeful casei Albe, Barack Obama, deşi nu erau prea multe speranţe pentru aceste întrevederi.

UPDATE Ucraina: Armata ucraineană a curăţat 20 de localităţi de separatişti, pro-ruşii mai controlează doar 10

În aşteptarea preluării oficiale a frâielor ţării de către noul preşedinte Petro Poroşenko, operaţiunea antiteroristă continuă în estul Ucrainei. Forţele militare ale Kievului au preluat controlul în peste 20 de localităţi din regiunile Lugansk şi Doneţk, încercuindu-i astfel în cursul operaţiunii "antiteroriste" pe separatiştii care ocupă în total zece oraşe în estul Ucrainei.

La frontiera cu Ucraina poate apărea un nou conflict, de acum cu un stat membru al UE - mesaj tot mai des întâlnit în presa ucraineană

În urma evenimentelor din prmăvara anului în curs s-a relevat că Ucraina trebuie să-şi regândească relaţiile cu statele vecine. Toate studiile realizate şi tezele susţinute în ţară pe tema parteneriatului ucraineano-rus şi-au pierdut orice valoare ştiinţifică. Or, garantul securităţii şi partenerul strategic nr.1 al Ucrainei - Federaţia Rusă - s-a transformat în agresorul nr.1.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite