Separatiştii catalani Puigdemont şi Junqueras, aleşi eurodeputaţi spanioli

Separatiştii catalani Puigdemont şi Junqueras, aleşi eurodeputaţi spanioli

FOTO ARHIVĂ

Principalii reprezentanţi ai secesiunii eşuate în Catalonia în 2017, separatiştii Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia, şi Oriol Junqueras, încarcerat în Spania, au fost aleşi duminică în Parlamentul European, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marea întrebare este dacă vor putea să-şi exercite mandatul.
 
Fostul preşedinte regional catalan Carles Puigdemont, care s-a stabilit în Belgia cu scopul de a se sustrage procedurilor judiciare în Spania, este capul de listă al separatiştilor ”Liberi pentru Europa”, care a obţinut două mandate şi 4,6% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate aproape definitive.
 
Potrivit unor surse din cadrul Parlamentului European (PE), alegerea sa ar urma să fie validată doar după depunerea jurământului, în persoană, la Comisia Electorală spaniolă.
 
Însă el ar fi arestat imediat, în cazul în care s-ar întoarce în Spania.
 
Carles Puigdemont afirmă, din contră, că poate să dispună de imunitate parlamentară imediat ce este ales.
 
Oriol Junqueras a fost ales, la rândul său, în fruntea unei liste pe care se află separatişti basci şi naţionalişti din Galicia, care a obţinut trei mandate şi 5,8% din voturile exprimate.
 
Un fost vicepreşedinte al Guvernului regional al lui Carles Puigdemont şi lider al Patidului Stânga Republicană Catalană (ERC), el se află în prezent în detenţie provizorie şi este judecat împreună cu alţi separatişti catalani cuprivire la rolul pe care l-au jucat în tentativa de secesiune.
 
Ales de asemnea deputat în Spania, în alegerile legislative de la 28 aprilie, el a fost suspendat din funcţie vineri, la trei zile după ce a fost eliberat din închisoare, timp de câteva ore, pentru a depune jurământul.
 
”Ei ne-au suspendat în Spania, dar nu vor putea să o facă în Europa!”, a reacţionat el, pe Twitter.
 
”Un deţinut politic care intră în PE este cel mai bun mod de a denunţa represiunea statului spaniol. Înseamnă punerea în şah a statului în faţa întregii Europe”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: