Senatul a votat pentru ridicarea imunităţii lui Matteo Salvini în cazul migranţilor blocaţi mai multe zile pe mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul italian a votat miercuri pentru ridicarea imunităţii liderului de extremă dreaptă Matteo Salvini: acesta va fi judecat în cazul migranţilor blocaţi pe mare aproape o săptămână, în august 2019, relatează BBC.

Salvini, fost ministru de interne, este acuzat că a ţinut ilegal pe o barcă în apropiere de coastele siciliene peste 100 de migranţi.

Liderul Ligii a declarat de mai multe ori că vrea să meargă în instanţă. El a declarat în Senat că vrea „să spună întregii lumi” că politicile sale ale migraţiei „au salvat zeci de mii de vieţi”.

„Sunt absolut calm şi mândru de ceea ce am făcut. O voi face din nou de îndată ce mă întorc la guvernare”, a spus el ulterior.

   

”Nu mă voi duce în această sală de tribunal pentru a mă apăra, ci pentru a revendica cu orgoliu ceea ce am făcut”, a tunat el în faţa senatorilor, reiterând că era ”datoria” sa să apere frontierele ţării pe când era ministru de Interne.

”Cei doi copii ai mei au dreptul să ştie că, dacă tatăl lor era adesea departe de casă, nu era pentru a sechestra persoane, ci pentru a apăra frontierele şi securitatea ţării”, a declarat el.

”Adversarii trebuie bătuţi la urne, nu la tribunale”, a mai tunat liderul suveranist, care şi-a construit pe lupta împotriva migraţiei ascensiunea sa personală şi a partidului său, pe care sondajele îl creditează cu aproximativ 30% din intenţiile de vot, pe primul loc în Italia.

Un tribunal de la Catania, în Sicilia, îl acuză pe Salvini ”de abuz de putere şi sechestrare de persoane”, după ce a blocat vara trecută timp de mai multe zile 116 de migranţi la bordul unei nave a Pazei de Coastă italiene - Gregoretti.

În cazul unui proces, el riscă 15 ani de închisoare.

La 25 iulie 2019, ziua în care au murit într-un naufragiu 110 persoane, în largul Libiei, nava militară Gregoretti a luat la bord 140 de migranţi, plecaţi de pe coastele libiene cu câteva zile mai înainte în ambarcaţiuni şi salvaţi de Paza de Coastă italiană.

Unii migranţi au fost evacuaţi din motive medicale, însă alţi 116 au rămas pe navă timp de aproape o săptămână, din cauza lipsei autorizării de a debarca a lui Salvini, la acea vreme ministru de Interne în cadrul unui Guvern format de Liga cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem).

 

PUTERI CONSOLIDATE

Strategia Ligii este să-l implice pe premierul Giuseppe Conte, dând asigurări că blocarea navei a fost o hotărâre colectivă a Guvernului.

Conte, menţinut în septembrie la conducerea unui Executiv format de M5S şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga), contestă această versiune a faptelor.

Potrivit şefului Guvernului, Salvini a obţinut, înainte de episodul Gregoretti, ”aprobarea printr-un nou decret-lege care îi consolida competenţele. El a revendicat alegerea de a permite debarcarea sau nu a persoanelor de la bordul Gregoretti şi de asemenea cu privire la momentul la care să o facă”.

În iunie 2019, Salvini a obţinut într-adevăr adoptarea unei legi care-i consolida puterile şi prevedea că ”ministrul de Interne poate limita şi interzice intrarea, tranzitul sau oprirea unor nave în apele teritoriale din motive de ordine şi de securitate publice”.

În apărarea sa, Salvini invocă un caz similar Gregoretti, care a avut loc în august 2018, când 117 nigranţi se aflau la bordul navei Pazei de Coastă italiene Diciotti şi au fost împiedicate să debarce timp de mai multe zile. La acea vreme, Guvernul a apărat ideea unei decizii colegiale, iar senatul a blocat o cerere de trimitere în justiţie a lui Salvini.

Problemele lui Salvini nu se opresc la dosarul Gregoretti.

O Comisie a Senatului urmează să se pronunţe la 27 februarie asupra altei cereri de trimitere în judecată, de această dată cu privire la nava umanitară Open Arms, blocată la jumătatea lui august 2019 timp de mai multe zile la nivelul Insulei Lampedusa din ordinul lui Salvini.

După probabila sa trimitere în faţa unui tribunal al miniştrilor - o jurisdicţie specială alcătuită din trei magistraţi experimentaţi din Catania, Salvini urmează probabil să aştepte ani de zile înainte de a-şi afla pedeapsa, având în vedere lentoarea justiţiei italiene şi posibile recursuri.

În cazul unei condamnări definitive, adică în ultimă instanţă, la Curtea de Casaţie, liderul Ligii riscă totodară o pedepsă la ineligibilitate pe o perioadă de şase-opt ani.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite