Securitatea Marii Britanii, ameninţată de hackerii care doboară avioane cu pasageri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strategia Naţională de Securitate a împărţit ameninţările pe trei niveluri FOTO: Daily Mail
Strategia Naţională de Securitate a împărţit ameninţările pe trei niveluri FOTO: Daily Mail

De ce se teme Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord? La această întrebare răspunde Strategia Naţională de Securitate, făcută publică luni de către premierul David Cameron.

Potrivit documentului guvernamental, autorităţile britanice sunt din ce în ce mai preocupate de pericolele provenite din mediul virtual, infracţiunile informatice stând laolaltă cu atentatele teroriste ca ameninţări care vizează teritoriul arhipelagului britanic şi care ar putea fi lansate în următorii cinci ani.

Dacă hackerii şi teroriştii sunt consideraţi pericole de gradul I, fenomenul imigranţiei ilegale este trecut la ameninţări de gradul al III-lea, în Strategia Naţională de Securitate, relatează publicaţia "The Daily Mail".

"Criminalii cibernetici", o nouă specie de infractori

O nouă specie de "criminali cibernetici" a intrat în atenţia oficialilor britanici din domeniul securităţii, care au confirmat că atacurile informatice ale hackerilor care creează mici program de software, denumite generic "viruşi", şi care sunt transmise la nenumărate computer prin intermediul internetului ar putea doborî şi un avion comercial cu pasageri la bord.

În acest punct al evoluţiei tehnologice, infractorii informatici se întâlnesc cu teroriştii. "Nu trebuie să aşteptăm până va cădea un avion din cer ca să punem problema asta", atrage atenţia un oficial citat de "The Daily Mail".

Textul Strategiei stipulează: "Atacurile în spaţiul virtual pot avea urmări dezastruoase în viaţa reală. Guvernul, armata, ţintele economice şi industriale, inclusiv serviciile esenţiale, pot fi pertubate de un advesar capabil".

Autorităţile britanice se tem că hackerii de calculatoare se vor alia cu celulele teroriste sau cu statele străine ostile Marii Britanii, pentru a lansa atacuri informatice asupra sistemelor de bord ale avioanelor cu pasageri, pentru a doborî aeronavele-ţintă. De altfel, vizate sunt şi obiective de la sol, precum centralele nucleare.

IRA şi Al Qaeda,  la fel de "competente" pentru a lansa atacuri teroriste

Gruparea disidentă IRA (Armata Republicană Irlandeză) revine în atenţia autorităţilor britanice şi este pusă pe acelaşi nivel cu renumita Al Qaeda, ambele având potenţialul de a pune la cale atentate teroriste "spectaculoase".

Internetul care, inevitabil, creează legături între Guvern, mediul de afaceri şi indivizii de rând accentuează vulnerabilităţile securităţii naţionale.

Împotriva atacurilor cibernetice, premierul David Cameron a pus la dispoziţie autorităţilor combatante un buget de cel puţin 500 de milioane de lire sterline. Totuşi, în documentul Strategiei scrie clar că pericolul pe care îl prezintă Al Qaeda "nu a fost diminuat".

Imigranţii ilegali favorizează crima organizată şi terorismul

Pericolul imigrantilor ilegali din UK FOTO: Daily Mail

Marea Britanie se simte amininţată şi de imigranţii ilegali de pe teritoriul său. De altfel, fenomenul migraţiei este corelat cu ameninţarea teroristă ce planează asupra teritoriul britanic, arată textul Strategiei, care trage un semnal de alarmă cu privire la "creşterea semnificativă a nivelului de terorism, a crimei organizate, a numărului imigranţilor ilegali şi a bunurilor ilicite care încearcă să treacă graniţele şi să pătrundă în Regatul Unit".

Documentul înaintat de premierul britanic este primul de acest gen în care ameninţările la adresa statului sunt clasificate în funcţie de impact şi de probabilitatea de a se materializa în incidente dramatice pe parcursul următorilor cinci ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite