Secretatul britanic al Apărării: Brexitul poate mări capacitatea Marii Britanii de a fi „letală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavin Williamson FOTO AFP
Gavin Williamson FOTO AFP

Gavin Williamson, secretarul de Stat pentru Apărare din Marea Britanie a declarat, într-un discurs susţinut luni, ce măsuri ar trebui să ia Regatul Unit pentru a face faţă provocărilor de la nivel global. El a spus că intenţionează să trimită noul portavion HMS Queen Elizabeth în jurul lumii, pentru a intimida adversarii precum China, notează The Guardian.

HMS Queen Elizabeth ar trebui să fie echipat cu o escadrilă de avioane de luptă F-35, cumpărate din America. În plus, Williamson vrea să construiască două baze militare britanice, una în Asia şi cealaltă „în Caraibe”. Ele ar avea scopul să „întărească prezenţa globală, să sporească capacitatea Marii Britanii de a fi letală şi să-i crească masa.”

Secretarul pentru Apărare spune că Brexitul a adus Regatul Unit „la un moment măreţ din istorie”, când acesta trebuie să fie pregătit să lanseze forţe armate împotriva celor care dispreţuiesc legile internaţionale. 

Discursul secretarului Apărării a stârnit critici şi amuzament, deopotrivă. 

Planurile lui Williamson par departe de a fi puse în aplicare. Ministerului Apărării îi lipsesc aproximativ 7 miliarde de lire din planul de zece ani pentru a echipa forţele armate ale Marii Britanii. Portavionul Queen Elizabeth nu va fi disponibil până în 2021 şi nu ar avea ce să caute în Marea Chinei de Sud, unde o navă atât de masivă ar fi o ţintă uşoară. În ceea ce priveşte noile baze militare din Caraibe şi de la est de Suez, acestea ar costa miliarde de lire.

Brexitul nu are legătură cu politicile de apărare sau privind relaţiile externe britanice, pentru că nici a fi membru UE nu are legătură cu asta-exceptând că ar putea implica menţinerea relaţiilor comerciale bune cu Beijingul.

În ceea ce priveşte dorinţa lui Williamson de a merge la război împotriva „celor care încalcă legea internaţională,” ultimele dăţi când departamentul pentru Apărare a încercat asta, în Afganistan, Irak şi Libia au fost cele mai nefericite eşecuri militare pentru Regat de la Gallipoli încoace.

În funcţia actuală, Williamson are o singură misiune: aceea de a-şi salva bugetul haotic, încărcat cu proiectele vanitoase ale lui David Cameron şi Tony Blair. 

Toate studiile privind Apărarea cad de acord asupra faptului că Marea Britanie trebuie, în primul rând, să fie apărată de războiul tehnologic. În ceea ce priveşte ideea lui Williamson că rolul Marii Britanii este de a supraveghea „Asia şi Caraibe,” Regatul ar trebui mai întâi să se consulte cu propriii cetăţeni şi cu partenerii americani, înainte de implicarea în zonele menţionate, subliniază publicaţia The Guardian.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite