Secretarul american de Stat John Kerry, în vizită oficială la Viena. Iranul, pe agenda discuţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

John Kerry a ajuns duminică în capitala Austriei pentru o întrevedere la nivel înalt cu miniştrii de externe europeni, întâlnire după care va propune o serie de măsuri cu privire la capacitatea nucleară a Iranului.

Secretarul de Stat american a ajuns la Viena după o vizită la în capitala Afganistanului, Kabul, unde a reuşit să-i convingă pe cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale să aprobe un audit supravegheat de Naţiunile Unite, în urma disputelor pentru funcţia supremă în stat. 

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China sunt ţările implicate într-un proces de negociere pentru rezolvarea „crizei nucleare” a Iranului. Termenul limită a fost stabilit pentru 20 iulie. 

Oficialii de ambele părţi ale negocierilor au declarat că un acord preliminar a fost elaborat în proporţie de 60-65%, şeful delegaţiei iraniene declarându-se mulţumit de progres. 

Negocierile fac parte dintr-o serie de şase runde, această întâlnire făcând parte din ultima fază înaintea semnârii acordului. 

Singurul aspect ce rămâne deschis din punct de vedere al negocierilor este cel cu privire la programul de îmbogăţire a uraniului, un proces care poate produce combustibil pentru procesul de fabricare al armelor sau chiar material pentru arme. 

Iranul şi-a exprimat intenţia de de a creşte capacitatea singurei centrale nucleare funcţionale şi să deschidă altele noi. Cele şase puteri îşi doresc să reducă drastic această devoltare. 

Kerry „va estima intenţia Iranului de a se supune unor paşi de verificare ce îi vor susţine intenţiile şi declaraţiile cu privire la dorinţa de dezarmare” , a declarat Departamentul de Stat.  Va „observa în ce modalitate se implică Iranul în procesul de negociere” ,  “făcânf recomandările necesare ulterior preşedintelui Barack Obama”, se menţioneaă în declraţie. 

Mulţi diplomaţi şi analişti sunt de părere că o etensie va fi necesară, datorită diferenţelor de opinie pe tema urnaiului. 

Citeşte şi: 

Iran şi Qatar, aliate împotriva „valului terorist”

Liderul şiit al Iranului şi conducătorul sunnit al Qatarului au jurat că vor coopera pentru a lupta „împotriva terorismului din regiune”, potrivit unui comunicat de presă emis de biroul de presă al preşedintelui iranian Hassan Rouhani. Declaraţia comună a celor doi lideri din Orientul Mijlociu a avut loc pe fondul haosului creat în Irak, stat care se confruntă cu un val jihadist ce ameninţă şi ţările învecinate.

Vechii duşmani devin noii aliaţi: posibila alianţă SUA-Israel-Irak-Iran

SIIL, gruparea teroristă care a acaparat teritorii importante din Irak şi Siria, vizează şi Iordania, sudul ţării find una dintre următoarele ţinte pe lista obiectivelor insurgenţilor. În cazul în care Iordania ar avea nevoie de susţinere militară, Israel şi SUA vor fi implicate într-un conflict regional deja complicat, devenind de facto aliaţi ai Siriei şi Irakului, inamici vechi.

SUA şi Iran, adversari vechi, ar putea deveni parteneri pe nou front comun

Iranul are un istoric complicat al relaţiilor cu Statele Unite ale Americii, în ultimii ani 35 de ani fiind mai degrabă un adversar al ultimilor lideri americani. Însă situaţia tensionată din Irak, luptătorii din gruparea teroristă SIIL fiind o ameninţare atât pentru Ran cât şi pentru interesele americanilor, cele două ţări au relaţii diplomatice mai strânse ca niciodată şi ar putea face front comun împotriva insurgenţilor.

Armata iraniană a trecut graniţa în Irak. Bătălia pentru Bagdad este în curs de pregătire

În ultimele 48 de ore Iranul a trimis 2000 de soldaţi în Irak, în ajutorul guvernului de la Bagdad ce se confruntă cu cel mai mai mare atact terorist din ultimii ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite