Secretarul general al ONU, despre criza din Siria: Războiul Rece s-a întors cu o răzbunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonio Guterres FOTO EPA
Antonio Guterres FOTO EPA

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat într-o întâlnire a Consiliului de Securitate că Războiul Rece „s-a întors cu o răzbunare” şi a adus avertizări în privinţa escaladării conflictului din Siria, scrie BBC.

Statele Unite au menţionat că se gândesc să atace cu rachete Siria, suspectând că  în urma atacului chimic de la Douma s-ar afla forţele lui Bashar al-Assad. În acelaşi timp, Rusia spune că această mişcare riscă să declanşeze un război şi acuză Marea Britanie că ar fi înscenat atacul chimic de la Douma. Britanicii au catalogat acuzaţiile ca drept nişte minciuni „groteşti”.

„Războiul Rece s-a întors cu o răzbunare şi cu o diferenţă. Mecanismele de gestionare a riscurilor escaladării care au existat în trecut nu par să mai existe”, a declarat Guterres. Acesta a mai subliniat că toată ţările ar trebui să „acţioneze în mod responsabil în aceste circumstanţe periculoase”.

La aceeaşi întâlnire, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a acuzat Statele Unite că se folosesc de suspiciunea atacului chimic ca pretext pentru a da jos regimul lui Bashar al-Assad.

De cealaltă parte, ambasadorul SUA l-a acuzat pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad că în ultimii şapte ani s-a folosit de cel puţin 50 de ori de arme chimice.

Ambasadorul Franţei a declarat că Siria a ajuns „într-un punct fără de întoarcere” şi că Franţa se va face „responsabilă să sfârşească această ameninţare intolerabilă asupra securităţii colective”.

În căutarea dovezilor.

Atât SUA cât şi Franţa au admis că deţin dovezi cum că guvernul sirian ar fi responsabil de atacul chimic din Douma de sâmbăta trecută, însă niciuna dintre ţări nu a oferit mai multe detalii. Guvernul Assad a respins toate acuzaţiile.

Joi, un oficial american a declarat la NBC News că autorităţile au obţinut de la victime mai multe mostre de sânge şi urină şi au confirmat că s-a folosit clor şi substanţe sarine. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a precizat că „avem cu siguranţă destule dovezi însă acum vrem să ne gândim cu atenţia la următoarea acţiune”.

Un raport ONU de anul trecut a descoperit că guvernul sirian este de vină pentru atacul chimic asupra rebelilor din oraşul Khan Sheikhoun, în urma căruia au murit peste 80 de oameni. Drept răspuns Statele Unite au atacat atunci o bază aeriana siriană.

Acuzaţiile Rusiei

Generalul Igor Konashenkov, un purtător de cuvânt al ministerului rus de Apărare a declarat că „avem dovezi care dovedesc că Marea Britanie s-a implicat direct în organizarea acestei provocări”.

Într-o înregistrare video publicată de ministrul rus pentru Apărare, doi bărbaţi care vorbesc în arabă spun că au asistat la momentul în care au fost aduse la spitalul la care lucrau mai multe victime al unui bombardament.

Cei doi au mai relatat că oamenii ar fi fost răniţi din cauză că au inhalat fum de la explozii şi nu un agent chimic.

„Este grotesc, este o minciună flagrantă, este unul dintre cele mai mari «fake news-uri» de până acum a maşinii ruseşti de propagandă”, a declarat ambasadorul Marii Britanii la ONU, Karen Pierce.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite