Seceta din Spania şi Italia scumpeşte uleiul de măsline

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O combinaţie de secetă şi boală bacteriologică a măslinilor a cauzat creşterea preţului uleiului de măsline cu 10% anul acesta. Producătorii avertizează că recoltele sunt cele mai rele din toate câte au văzut până acum, notează „The Guardian“.

„Ebola măslinilor“

Guvernul italian a declarat „stare de urgenţă“ în provinciile Lecce şi Brindisi, unde culturile de măslini sunt atacate de o boală bacteriană numită „ebola măslinilor“. Aproape un milion de măslini vechi de secole din cadrul unuia dintre cele mai pitoreşti destinaţii turistice din Italia ar putea fi doborâţi în încercarea de a limita pagubele şi de a izola boala.

Costul materiei prime a crescut în ultimii doi ani deoarece recoltele au fost lovite de secetă în Spania, una dintre cele mai mari producătoare de ulei, şi boala bacteriană Hylella fastidiosa distruge copacii în Italia. Analiştii se aşteaptă ca preţurile să rămână la cote înalte şi în lunile următoare, mai ales că cererea este în creştere. Furnizorii şi distribuitorii au dorit să cumpere cu 12% mai mult ulei de măsline decât au reuşit să livreze exportatorii luna trecută, susţin surse din cadrul acestei industrii.

Clienţii din America Latină s-au orientat spre Europa din cauza recoltelor slabe de acolo, în timp ce est-europenii folosesc din ce în ce mai mult ulei de măsline, notează „The Guardian“.

Grecia şi Tunisia nu pot compensa pierderile din Italia şi Spania

Următoarea recoltă din sudul Europei nu este aşteptată înainte de septembrie, dar există temeri cu privire la o a treia recoltă săracă la rând în Spania şi Italia, fapt care ar ridica şi mai mult preţul de vânzare al stocurilor actuale. Ceilalţi doi producători mari de ulei de măsline, Grecia şi Tunisia, au avut o producţie bună, dar nu de-ajuns să compenseze pentru pierderile din Spania şi Italia.

În Marea Britanie, competiţia dintre vânzători, condusă de creşterea Aldi şi Lidl, a ajutat la menţinerea preţurilor la un nivel relativ scăzut pentru consumatori. Însă anul acesta, comercianţii şi procesatorii au fost forţaţi să ridice preţul deoarece costul materiei brute din Italia a atins cea mai mare creştere din ultimii zece ani. Preţul mediu de vânzare pentru un litru de ulei extra virgin a crescut de la 9 euro în decembrie 2014, la 10 euro luna aceasta, potrivit datelor oferite de publicaţia comercianţilor „Grocer“.

„Până anul acesta aş fi spus că este vorba de capriciile pieţei uleiului de măsline. Dar nimeni n-a văzut ceva atât de rău. Nu ştiu dacă să merg atât de departe şi să dau vina pe încălzirea globală, dar e clar că trei ani de recolte proaste nu s-au mai văzut“, a declarat un producător pentru „The Guardian“.

Puţină ploaie ar putea remedia situaţia în Spania

Comisarul UE pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis, a declarat că este o situaţie de urgenţă. El a vizitat sudul Italiei pe fondul îngrijorărilor despre boala bacteriană care ameninţă şi culturile de citrice şi de struguri. „Fiecare zi contează, pentru că fiecare zi este o zi în care riscăm sănătatea măslinilor din Puglia“, a avertizat comisarul. 

Cultivatorii de măslini lucrează în cicluri, în cadrul cărora pomii care produc o recoltă puternică într-un an, dau rezultate slabe în următorul an, refăcându-şi „puterile“. Anul trecut ar fi trebuit să fie un sezon puternic în Spania, dar vremea uscată şi foarte caldă  a însemnat că beneficiile au fost mai mici decât s-a sperat. Anul acesta, din nou, ţara a suferit o primăvară secetoasă, atunci când măslinii înfloresc, crescând temerile de o altă recoltă săracă.

„Nu a plouat atât de mult cât trebuia în primăvară şi asta nu ajută la crearea de sentimente mai bune cu privire la recolta următoare. Cred că noua recoltă nu va fi la fel de rea ca cea de anul trecut, dar probabil măslinele vor fi mai mici şi vor avea o cantitate mai mică de ulei. Dacă plouă în septembrie şi octombrie, atunci vom obţine mai mult, va fi altă poveste“, a declarat Lourdes Negrillo, din Vallejo, producător din provincia Jaén din sudul Spaniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite