Se schimbă sorţii ofensivei ruse odată cu mutarea pe frontul din est? Care sunt obiectivele militare ale Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişti în Donbas FOTO Arhivă
Separatişti în Donbas FOTO Arhivă

Rusia se pregăteşte pentru o nouă ofensivă, una masivă, în estul Ucrainei, sperând să întoarcă sorţii pe câmpul de luptă după un început catastrofal al războiului ce durează de o lună şi jumătate, scrie AP.

Un nou convoi de luptă pornit din nord-estul Ucrainei anunţă un atac ce ar putea începe în câteva zile, după ce Moscova, încercând să găsească cale spre o victorie, a numit un nou comandant, un general experimentat ce a condus şi campania din Siria.

Care sunt obiectivele militare ale Rusiei pe noul front?

Preşedintele rus Vladimir Putin are mare nevoie de o victorie rapidă pe câmpul de luptă care să-i ofere o ieşire din ceea ce seamănă tot mai mult cu un impas dezastruos, scrie AP.

Rusia îşi îndreaptă acum forţele către Donbas unde separatiştii sprijiniţi de Rusia luptă din 2014, de când Kremlinul a anexat Crimeea.

„În prima rundă, Rusia s-a făcut de ruşine atât politic cât şi militar. A luat orice decizie prostească posibilă în speranţa nesăbuită a unui blitz ..dar asta va face următorul său atac încă şi mai furibund”, a declarat pentru Associated Pres expertul militar ucrainean Oleg Zhadov.

După ce s-au retras din Kiev, Cenihiv şi Sumî, forţele ruse s-au întors în Belarus şi în vestul Rusiei pentru a se reînarma şi reaproviziona în vederea unei ofensive reînnoite.

Generalul britanic în rezervă Richard Barrons a estimat că forţele ruse „au pierdut probabil circa 25% din forţele terestre” cu care au pornit în luptă în sensul în care acestea sunt unităţi care au devenit incapabile să lupte.

„Aşadar ei le amestecă, le reechipează, le consolidează şi apoi le mută”, spune Barrons.

    

Rusia mai încearcă să transfere echipamente suplimentare din altă parte şi să mobilizeze rezervişti într-un efort disperat de a acumula o forţă suficient de puternică pentru atac, mai spune generalul în rezervă, co-preşedinte al grupului de consultanţă Universal Defence & Security Solutions.

    

„Au încasat o bătaie iar acum nu mai au decât câteva săptămâni să se îmbunătăţească”.

Recent, trupele ruse au fost văzute sosind în estul Ucrainei pentru a se aşeza în poziţii de atac. Un convoi întins pe 13 kilometri la est de Harkov se îndreaptă spre sud către liniile ucrainene de lângă Izium, un nord rutier strategic.

Simultan, forţele ruse au intensificat atacurile pentru a zdrobi şi ultimele puncte de rezistenţă din Mariupol după un asediu de aproape o lună şi jumătate a portului vital de Marea Azov.

E de aşteptat ca ruşii să declanşeze ofensiva]n est odată ce Mariupol ajunge în controlul deplin al forţelor ruse iar trupele retrase din jurul Kiev îşi finalizează redesfăşurarea.

 

Un nou comandant va face diferenţa?

Ruşii au numit un nou comandant al campaniei din Ucraina, pe generalul Alexander Dvornikov, cel care a dus forţele ruse spre victorie în Siria, unde au sprijinit regimul Assad într-un război civil în urma căruia oraşele au fost nivelate şi milioane de oameni au fost strămutaţi.

În 2016, Putin i-a oferit mediala de Eroul al Rusiei, una din cele mai înalte distincţii militare, şi l-a numit comandantul Districtului Militar Sudic.

Alegerea lui Dvornikov este văzută ca o expresie a faptului că Kremlinul a înţeles că trebuie să-şi îmbunătăţească rapid coordonarea forţelor care, lipsind, a îngreunat eforturile militare anterioare.

Totuşi, unii analişti sunt sceptici: spre deosebire de Siria, unde a fost implicat un număr relativ mic de forţe militare, Rusia a declanşat o campanie militară masivă în Ucraina.

    

Noi tactici

Experţii americani şi ucraineni se aşteaptă ca ruşii să încerce să încercuiască forţele ucrainene din Donbas cu o mişcare de învăluire înaintând din Izium în nord şi Mariupol în sud.

Unii preconizează că Rusia ar putea încerca să apeleze la forţele sale de la nord de Crimeea pentru a încerca să captureze centrele industriale din Zaporojie şi Dnipro de pe Nipru, tăind practic Ucraina în două.

Barrons e de părere însă că ruşii se concentrează asupra estului „în loc să încerce să facă simultan trei sau patru mari acţiuni împrăştiindu-şi astfel puterea aeriană şi mijloacele logistice”.

„Dilema principală este dacă ruşii pot aduna suficientă forţă...cât să copleşească o bună poziţie defensivă ucraineană prin simpla masivitate a unei forţe brutale”, prin concentrarea puterii de foc şi a trupelor în câteva locaţii cheie, a spus el.

Vor persista probleme logistice?

În ciuda faptului că au numit un nou comandat, probabilitatea este că ofensiva estică va avea de înfruntat aceleaşi probleme logistice de la începuturile campaniei.

În cursul tentativei eşuate de a asalta Kievul convoaiele ruse s-au întins pe drumurile spre capitală devenind prăzi uşoare pentru artileria, dronele şi ambuscadele ucrainene.

Susţinerea operaţiilor din est se poate dovedi la fel de dificilă - pentru că probabil ucrainenii vor ataca liniile de aprovizionare prin raiduri „loveşte şi fugi”, şi vor fi ajutaţi de înfrunzirea copacilor ce le va oferi acoperire naturală pentru atacurile de gherilă şi ambuscade.

Controlul cerurilor a fost de asemenea o problemă, avioanele ruseşti continuând să fie doborâte, ceea ce a îngreunat avansul trupelor de la sol. În ultimele zile, Rusia a lansat atacuri asupra sistemelor de apărare aeriană cu rază lungă ale ucrainenilor, semnalând o pregătire pentru ofensiva ce urmează.

„Dacă ruşii şi-au învăţat lecţiile din erorile de până acum şi sunt capabili să concentreze forţele, să conecteze forţele din aer cu cele de la sol şi să rezolve problema logisticii,atunci ar putea începe să copleşească poziţiile ucrainene, dar chiar şi aşa mă gândesc că va fi o luptă de uriaşă de uzură”, spune Barrons.

Acesta spune că masacrul rus ar putea fi mult mai mare pe terenurile plate din est care ar putea fi un avantaj pentru Rusia.

„Tipul de tactici de ambuscadă cu care ucrainenii au avut mare succes în jurul Kievului ar putea să nu fie aplicabile în Donbas”, unde, dacă ruşii reuşesc să-şi manevreze rapid tancurile, infanteria şi artileria pot străpunge defensiva ucraineană. 

„Va fi o bătălie mult mai mare şi grea decât am văzut până acum”.

Ucraina a cerut tot mai insistent Occidentului să o ajute cu avioane de război, sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune, artilerie grea şi echipamente de protecţie pentru a putea contracara un avantaj masiv al Rusiei în puterea de foc.

„Între ruşi şi ucraineni sedă acum o bătălie în privinţa timpului şi spaţiului pentru ca ruşii să adune suficientă forţă, iar ucrainenii să obţină armele de care au nevoie şi să se pregătească pentru ceea ce va fi o bătălie mai mare şi oarecum diferită”, a conchis Barrons.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite