Se pregăteşte schimbarea şefei diplomaţiei europene?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Șefa diplomației europene, Catherine Ashton Foto: Reuters
Șefa diplomației europene, Catherine Ashton Foto: Reuters

Ministrul francez de Externe Alain Juppe a criticat joi bilanţul serviciului diplomatic european, condus de peste doi ani de britanica Catherine Ashton.

„Trebuie să ameliorăm funcţionarea Serviciului European de Acţiune Externă şi articularea sa cu diplomaţiile statelor membre ale Uniunii Europene", scrie ministrul de Externe francez într-o scrisoare adresată , Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton .

Scrisoarea i-a fost adresată în vederea unei reuniuni a miniştrilor europeni de Externe prevăzută vineri şi sâmbătă la Copenhaga, care urmează să analizeze viitorul diplomaţiei europene.

„Serviciul diplomatic european trebuie să fie mai interactiv cu statele membre şi să îşi dezvolte capacităţile şi propunerile", mai scrie Juppe.

„În afară de abordarea problemelor geografice, Serviciul trebuie să îşi consolideze de asemenea expertiza asupra problemelor globale şi multilaterale, ca neproliferarea, lupta împotriva terorismului, acţiunea UE în instituţiile internaţionale", apreciază şeful diplomaţiei franceze.
Totuşi, ministerul francez a respins ideea unor critici la adresa serviciului diplomatic european.

„Nu este vorba deloc despre criticarea nimănui, ci, într-un spirit constructiv, de susţinerea doamnei Ashton în eforturile sale de a contribui în mod util la eforturile celor 27 de state membre asupra acestor probleme", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului, Bernard Valero. El a subliniat că scrisoarea lui Juppe răspunde unei solicitări de a contribui la dezbateri adresată de Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă.

Lady Ashton, căreia i-a fost încredinţat postul, întârzie de doi ani să se impună în această funcţie. Ea face uneori obiectul unor critici cu privire la lipsa sa de vizibilitate sau de reacţie, în pofida unor progrese obiective, spre exemplu în Balcani, unde serviciile sale au contribuit în mod activ la semnarea unor acorduri între Serbia şi Kosovo şi la apropierea lor de UE.

Însă Politica Comună de Apărare este neglijată, fiind afectată mai ales de unele divergenţe europene cu privire la Războiul din Libia.

În decembrie, Franţa şi alte 11 state din UE i-au cerut deja şefei diplomaţiei europene o ameliorare a serviciului diplomatic, al cărui număr doi este francezul Pierre Vimont, fost ambasador francez la Washington.

Cotidianul „Financial Times" scrie că în încercarea de a salva Ctiy-ul londonez, oficiali din Marea Britanie şi ai UE au analizat în decembrie un plan de a-l înlocui pe comisarul francez pentru Piaţa internă,Michel Barnier, un unul britanic, în încercarea de a-l tenta pe premierul britanic David Cameron să sprijine noul tratat fiscal al UE.

Britanicii au fost la un pas să o sacrifice pe Ashton

Potrivit mai multor oficiali care au participat la discuţii, târgul politic îl implica pe Michel Barnier, comisarul francez pentru Piaţa internă şi spaima Trezoreriei Marii Britanii, înlocuind-o pe baroneasa Ashton din postul de şef al politicii externe a Uniunii Europene.

Cotidianul londonez notează că planul de regrupare a fost dezvoltat cu echipa lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, dar entuziasmul s-a diminuat din cauza temerilor că Parlamentul European se va opune mişcării. Un purtător de cuvânt al lui Barroso, a negat totuşi planul, spunând că preşedintele CE „nu a avut niciodată şi nu are intenţia de a propune această schimbare".

Mai multe persoane implicate spun că reorganizarea Comisiei a fost o opţiune serioasă şi credibilă în timpul intensei activităţi diplomatice înaintea summitului din decembrie. Britanicilor „li s-a înmânat capul lui Barnier pe tavă", a spus cineva.

„Financial Times"notează că îndepărtarea lui Barnier ar fi fost primită cu aplauze de mulţi din City şi Westminster dar unii oficiali ai Marii Britanii au spus că ar fi dus doar la o amânare temporară. În schimb, Cameron a încercat şi nu a reuşit să asigure că, în noul tratat, au fost scrise garanţii permanente pentru a proteja serviciile financiare.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite