Cu timpul, o parte dintre diasporeni au prins rădăcini de împrumut. Odată ce au copii la şcoală, întoarcerea pare mai dificilă. Sau nu, unii s-au întors tocmai pentru a îşi educa copiii în româneşte.

Diaspora este diversă şi cu dor de casă. De aici şi mobilizarea mare la ultimele alegeri. Votăm că să fie bine şi la noi. Aici se poate, trebuie să se poată şi acasă. Vrem să avem unde să ne întoarcem, chiar dacă nu vom face asta mâine.

Criză sanitară a grăbit, pentru unii, lucrurile. S-au întors de nevoie. Alţii de-abia aşteaptă să facă asta, după ridicarea restricţiilor de călătorie. Şi-au dat seama că sunt într-o situaţie precară în Occident, şi că nu se merită.

Statul român a tot anunţat că vrea Diaspora înapoi acasă. Este însă pregătit să să o primească? Este acum un moment bun pentru a reveni în România ?

Am dezbătut această temă, într-o întâlnire RoZoom Press, alături de antreprenoarea Annemarie Hoarau, care a revenit în România, la Ploieşti, după 15 ani petrecuţi în Franţa.

Vă invit să urmăriţi integral această dezabatere:


RoZoom Press este o iniţiativă privată a unor jurnalişti români din străinătate. Ne-am adunat, într-un spaţiu virtual, 6 jurnalişti români din Italia, Spania, Anglia şi Franţa: Miruna Căjvăneanu (Roma, Italia - iniţiatoarea proiectului),  Alina Harja (Londra, Anglia), Cornelia Crîşmaru (Bolonia, Italia), Anca A. Mihai (Roma, Italia), Gelu Vlaşin (Madrid, Spania) şi Ciprian Apetrei (Bretania, Franţa).