Scoţia ar putea organiza un nou referendum pentru independenţă

Scoţia
ar putea organiza un nou referendum pentru independenţă

FOTO: Arhiva Adevărul

În cazul unui Brexit fără acord, Scoţia ar vrea să organizeze un alt referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, a declarat premierul scoţian Nicola Sturgeon.

Nicola Sturgeon, în timpul unei vizite la Berlin, a precizat că, dacă Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, Scoţia ar putea organiza, în 2020, un alt referendum privind independenţa, scrie Digi24. Pe acesta l-au citat publicaţii precum „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ şi „Der Spiegel“.

„În acest moment, este dificil de văzut cum va reuşi premierul britanic Boris Johnson să ajungă la un acord cu UE, care să aibă şi majoritate în Camera Comunelor”, a mai declarat Sturgeon.

Conform Comisiei Europene, Guvernul nu a avut până acum o propunere satisfăcătoare legată de un nou acord. Cel prezentat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Dar proiectul de acord a fost contestat de mai mulţi politicieni britanici.

Membri ai fostului Guvern şi-au dat demisia în semn de protest faţă de acordul negociat cu Uniunea Europeană. Atunci, premierul Theresa May şi-a prezentat demisia.

Referendumul care a decis Brexit a generat o criză internă în Marea Britanie; Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au semnalat că vor rămânerea în Uniunea Europeană şi că şi-ar declara chiar şi independenţa.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: