Scoţia: Un sondaj al guvernului cere detalii despre viaţa sexuală a adolescenţilor. Părinţii vor retragerea lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Cea mai mare organizaţie de părinţi din Scoţia, Connect, solicită guvernului să retragă recensământul privind sănătatea şi bunăstarea în şcoli, care a atras dezaprobări pentru că ar cere detalii prea intime despre viaţa sexuală şi starea psihologică a elevilor, relatează The Guardian.

Controversatul sondaj a unit militanţii pro-familie şi avocaţii progresişti pentru drepturile copiilor, ambele grupuri temându-se că ar putea sfârşi prin a dăuna tinerilor pe care intenţionează să-i ajute. Reacţia puternică l-a făcut pe Comisarul pentru copii din Scoţia, Bruce Adamson, să ceară ca studiul să fie suspendat din cauza preocupărilor legate de confidenţialitate şi consimţământ. Recensământul, care este administrat de autorităţile locale şi care urmează să fie finalizat în acest an şcolar, a fost declarat „nepotrivit scopului" de către  directorul executiv al organizaţiei Connect, Eileen Prior.

Prior le-a scris primului ministru, Nicola Sturgeon, şi secretarului pentru educaţie, Shirley-Anne Somerville, cerându-le să retragă sondajul „până când vor adopta o abordare bazată pe drepturile copiilor, care în mod clar a lipsit". În scrisoarea consultată de The Guardian, Prior ridică o serie de îngrijorări serioase cu privire la acest sondaj, care pune elevilor din şcolile primare şi secundare o serie de întrebări legate de vârstă.

Sondajul îi întreabă pe tineri câte experienţe sexuale au avut

Sondajul şi-a atras anterior dezaprobarea pentru că îi întreabă pe elevii din ciclul gimnazial sau mai mari despre relaţii şi sănătate sexuală, o întrebare foarte mediatizată cerându-le elevilor să enumere câte experienţe sexuale au avut, de la sărut, la sex vaginal şi anal.

În ceea ce priveşte confidenţialitatea, Prior remarcă „mesajele contradictorii" pentru părinţi şi elevi. În ciuda mai multor declaraţii de confidenţialitate, „informaţiile colectate fac în mod clar ca tinerii să poată fi identificaţi la nivelul şcolii, al autorităţii locale sau la nivel naţional", spune ea, tinerii fiind rugaţi să completeze cu numărul lor unic de înmatriculare, iar părinţii fiind informaţi că acesta poate fi folosit pentru a identifica un tânăr „în circumstanţe excepţionale".

Prior întreabă în scrisoare, de asemenea, de ce „factorii de decizie trebuie să ştie despre sexul oral". Alte întrebări referitoare la sănătatea mintală sunt „profund personale şi potenţial foarte supărătoare pentru copiii şi tinerii vulnerabili", spune ea, adăugând că recensământul nu oferă suficiente sfaturi pentru părinţi şi profesori cu privire la sprijinirea tinerilor care detaliază evenimente traumatice.

Ea întreabă, de asemenea, de ce nu au fost cerute îndrumări de la organizaţiile de tineret şi îşi exprimă „îngrijorarea profundă" că tinerii nu primesc informaţii suficient de clare cu privire la conţinutul, scopul sondajului sau la modul în care vor fi utilizate datele lor.

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului scoţian, părinţii, copiii şi tinerii sunt informaţi cu privire la modul în care vor fi utilizate datele lor înainte de a participa la recensământ şi pot decide să renunţe la acest lucru dacă doresc. În cazul în care copiii şi tinerii participă, aceştia pot sări peste orice întrebare la care nu doresc să răspundă sau pot declara că „preferă să nu spună".

Miniştrii refuză să răspundă la întrebările din sondaj

Miniştrii scoţieni au fost criticaţi şi mai mult după ce au refuzat să răspundă la o cerere de informaţii care repeta una dintre întrebările adresate elevilor, potrivit The Herald. Persoana care a făcut cererea a cerut „numărul de miniştri din cabinetul guvernamental care au făcut sex anal". În cerere se specifica: „Nu mă aştept ca aceste informaţii să fie păstrate la dosar. Aşadar, v-aş fi recunoscător dacă aţi putea să le trimiteţi un e-mail rapid prin care să le adresaţi această întrebare simplă. Puteţi furniza datele sub forma unei liste de nume, cu un da sau nu în dreptul numelor lor, vă rog.Dacă le-a plăcut sau nu, nu este necesar".

Guvernul scoţian a refuzat să răspundă cerinţei, insistând că nu deţine  informaţiile. Conservatorii din ţară au declarat că refuzul miniştrilor de a da un răspuns arată cât de nepotrivit este chestionarul şi şi-au reînnoit apelurile pentru ca sondajul să fie eliminat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite