Scoţia riscă o criză bancară similară celei din Cipru dacă devine stat independent

Scoţia riscă o criză bancară similară celei din Cipru dacă devine stat independent

Scoţienii se vor pronunţa prin referendum, anul viitor, cadă rămân în cadrul Marii Britanii

Scoţia ar risca o criză bancară similară celei din Cipru dacă ar deveni o ţară independentă, întrucât ar avea un sector bancar "extrem de mare" raportat la dimensiunea economiei, arată un raport al guvernului britanic, citat de CNBC.


"O Scoţie independentă ar avea un sector bancar excepţional de mare raportat la economia ţării, cu active reprezentând peste 1250% din PIB, situaţie care ar face noul stat mai vulnerabil la şocuri şi volatilitate financiară", potrivit unui raport publicat luni de Trezoreria britanică.

Documentul publicat de Trezoreria britanică este al treilea dintr-o serie de analize pe Scoţia vizând influenţarea unui referendum planificat pentru septembrie 2014, care va decide dacă Scoţia rămâne în cadrul Marii Britanii sau devine un stat independent.

Expunerea financiară a Scoţiei ar fi mult mai mare decât cea a Islandei sau cea a Ciprului, ţări care în ultimii ani au avut de înfruntat prăbuşirea sectoarelor bancare naţionale. Băncile din Islanda aveau active de 880% din PIB înainte de colaps, în timp ce în Cipru acest indicator se situa la circa 700% din PIB.

"Pe ansamblu, experienţa crizelor financiare arată că ţările cu sectoare bancare mari faţă de PIB sunt semnificativ mai vulnerabile", arată raportul Trezoreriei.

Activele bancare la nivelul întregii Marii Britanii reprezintă 492% din PIB.
În cazul în care Scoţia ar deveni stat independent, sectorul bancar ar fi dominat de două instituţii de credit mari, Bank of Scotland şi Royal Bank of Scotland.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: