Schimb dur de replici între Vladimir Putin şi preşedintele Moldovei, la summitul de la Minsk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său moldovean, Nicolae Timofti, au avut, vineri, un schimb dur de replici, la summitul Comunităţii Statelor Independente (CSI) de la Minsk, informează ziarul rus Moskovski Komsomoleţ, citat de Mediafax.

Liderul de la Chişinău a denunţat decizia Moscovei privind restricţiile impuse produselor moldoveneşti, iar Putin i-a reproşat, la rândul său, lui Timofti, că Moldova nu discută cu Kremlinul planurile sale prin care vrea să se apropie de Uniunea Europeană.

Primul care a luat cuvântul a fost preşedintele moldovean Nicolae Timofti, care şi-a exprimat regretul faţă de atitudinea Rusiei privind semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE. În acest context, Timofti i-a reproşat liderului rus că a instituit un embargou pentru produsele moldoveneşti fără să prezinte argumente concrete.

„Ne pare rău că în urma consultărilor şi a negocierilor pe care le-am avut, colegii din Rusia au hotărât să impună acest embargou. Nu au fost aduse argumente plauzibile pentru această decizie”, a declarat Nicolae Timofti.

Vladimir Putin a luat cuvântul ulterior şi a declarat că Rusia nu s-a opus niciodată unei apropieri a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, însă acest lucru trebuia realizat în urma unor discuţii.

„Federaţia Rusă a iniţiat consultări intense cu Uniunea Europeană, precum şi cu Ucraina. Am convenit ca intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina să fie amânat. Însă unde a fost R. Moldova când s-au purtat aceste consultări? De ce nu am putut construi asemenea relaţii şi cu partenerii moldoveni? Ne-am adresat în numeroase rânduri R. Moldova, dar nu am primit niciun răspuns clar”, a declarat Vladimir Putin la summitul Comunităţii Statelor Independente.

Liderul de la Kremlin a mai precizat că Rusia nu se va opune unei relaţii mai apropiate a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, însăşi Moscova dorindu-şi „o asemenea apropiere”. În opinia lui Putin, neînţelegerile apar nu din cauza măsurilor restrictive, ci deoarece „nu se discută în mod deschis” despre toate riscurile pentru economia Rusiei.

Replicile acide între cei doi oficiali au continuat chiar şi în timpul discursului susţinut de Emomali Rahmon, preşedintele Tajikistanului. Ziariştii prezenţi la summit nu au putut relata ce au mai spus cei doi preşedinti, însă au apreciat că Putin şi Timofti erau pe punctul „de a se lua la bătaie”, potrivit cotidianului Moskovski Komsomoleţ (MK).

În cele din urmă, cei doi lideri s-au calmat, nefiind nevoie de intervenţia liderului belarus Aleksandr Lukaşenko.

Vladimir Putin i-a propus lui Timofti sa revadă prevederile acordului semnat cu Uniunea Europeană şi i-a cerut să amâne aplicarea lui până la sfârşitul lui 2015, informează TVR. Liderul moldovean a respins propunerea preşedintelui rus şi a reiterat că apropierea Moldovei de UE nu va dăuna Moscovei.

După ce Chişinăul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, Federaţia Rusă a decis la 18 iulie să impună un embargo asupra fructelor şi legumelor moldoveneşti, iar din septembrie să impună taxe vamale pentru unele importuri din R. Moldova.


Citeşte şi:

Iurie Leancă: „R. Moldova va reveni pe piaţa rusească de pe alte poziţii”

Premierul Iurie Leancă speră că relaţiile cu Rusia se vor îmbunătăţi, chiar dacă unica cale corectă pentru Republica Moldova este integrarea în Uniunea Europeană, transmite IPN.

Chişinăul şi Kievul cer continuarea misiunii europene de supraveghere a frontierei transnistrene

Moldova şi Ucraina vor solita prelungirea mandatului Misiunii EUBAM ce supraveghează frontiera transnistreană şi care expiră în anul viitor, transmite IPN.

Acordul de Asociere cu UE al Republicii Moldova este constituţional

Legea pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană este constituţională, iar hotărârea Curţii Constituţionale de la Chişinău în acest sens este definitivă. Controlul constituţionalităţii documentului s-a realizat la sesizarea fracţiunii PCRM, transmite IPN.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite