Scena politică de la Chişinău, agitată de arestarea procurorului general: Fostul preşedinte Igor Dodon ameninţă cu proteste în timp ce „fuge” la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandr Stoianoglo FOTO Arhivă
Alexandr Stoianoglo FOTO Arhivă

Lupta împotriva corupţiei începe în Republica Moldova chiar cu principala persoană responsabilă de supravegherea respectării legilor, şi anume procurorul general.

Scena politică de la Chişinău este din nou tulbure, de data aceasta fiind agitată de suspendarea din funcţie şi reţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Vizat de un dosar de corupţie şi abuz în serviciu, Alexandr Stoianoglo, 54 de ani, a fost arestat marţi seara pentru 72 de ore chiar din sediul Procuraturii Generale a Republicii Moldova înainte de susţinerea unei conferinţe de presă.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă şi declaraţii mincinoase în faţa organelor competente.

Legături obscure cu un om de afaceri implicat în „furtul miliardului”

Procurorul Victor Furtună a deschis dosarul în baza unei împuterniciri primite de la Consiliul Superior al Procurorilor, care a ţinut astfel act de o sesizare a deputatului Lilian Carp, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică. În sesizare, Lilian Carp, membru al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la putere la Chişinău din vara acestui an, invocă legături între Alexandr Stoianoglo şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Condamnat la 18 ani de închisoare pentru participare la „furtul miliardarului”, Platon a fost eliberat în iunie la iniţiativa lui Stoianoglo, după care a fugit din Republica Moldova o lună mai târziu după victoria categorică a PAS în alegerile parlamentare la capătul unei campanii electorale anticorupţie. Stoianoglo mai este acuzat că a semnat un amendament, pe vremea când era deputat, care a facilitat „furtul miliardului”.

Înainte de reţinere, Stoianoglo a declanşat un adevărat război politic. El s-a declarat victima unui complot al actualei guvernări, un complot care implică, potrivit lui, politicieni, experţi şi instituţii de presă finanţate de UE, grupări criminale şi chiar şi oficiali UE. În timp ce era scos din Procuratura Generală de către agenţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), el a spus despre arestarea sa că este o „răzbunare a preşedintelui” Maia Sandu şi o „revenire la statul capturat”.

Alexandr Stoianoglo arestat Captura YouTube/ Ziarul de gardă

Alexandr Stoianoglo escortat de agenţi SIS Captură YouTube/ Ziarul de gardă

O activitate nesatisfăcătoare

„Aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova sunt legitime: un trai mai bun într-o ţară eliberată din strânsoarea clanurilor corupte. Oamenii cer dreptate. Instituţiile statului responsabile de lupta anticorupţie trebuie să ţină cont de aceste aşteptări şi să acţioneze mereu în conformitate cu legea”, a reacţionat Maia Sandu în legătură cu reţinerea lui Stoianoglo.

Ministrul moldovean al Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a declarat despre Stoianoglo că şi-a utilizat funcţia de procuror general în interese personale, unele dintre ele intersectând cu cele ale unor clanuri oligarhice. „Am avut o Procuratură Generală ineficientă, de care se foloseau clanurile oligarhice pentru subminarea securităţii ţării şi jefuirea resurselor, aceste lucruri fiind inadmisibile. Societatea aşteaptă o procuratură curajoasă şi corectă, iar cel mai important, reiterez, independentă”, a spus el.

Sergiu Litvinenco

Sergiu Litvinenco FOTO Arhivă

Noua majoritate de la Chişinău, pro-europeană, s-a declarat adesea nemulţumită de activitatea lui Alexandr Stoianoglo, numit în post pe 29 noiembrie 2019, pe vremea fostului preşedinte Igor Dodon, pro-rus. La sfârşitul lui august, Parlamentul Republicii Moldova a modificat Legea cu privire la Procuratură în aşa fel încât să permită demiterea procurorului general înainte de expirarea mandatului dacă activitatea sa va fi calificată ca fiind nesatisfăcătoare.

Legea a fost criticată puternic de către Stoianoglo şi de către principalii săi susţinători, socialiştii lui Dodon, aflaţi acum în opoziţie.

Socialiştii fac apel la proteste masive

De altfel, în timp ce Stoianoglo era arestat, Dodon pleca în grabă la Moscova şi aprecia că reţinerea procurorului general este o „greşeală politică fatală”. În plus, el nu excludea deschiderea unor dosare penale „la comandă” pe numele său, ameninţa cu proteste şi prezicea „sfârşitul regimului”. Miercuri, socialiştii au făcut apel la proteste masive pentru duminică pentru - ironie a sorţii! - „un stat de drept”.

Dodon filmat în timp ce primea o pungă cu bani din partea lui Plahotniuc şi recunoştea totodată că este finanţat de Moscova Captură YouTube

Dodon filmat in timp ce primea o punga cu bani din partea lui Plahotniuc Captura YouTube

Stoianoglo este bănuit de docilitate faţă de Dodon, reproşându-i-se mai ales faptul că nu a declanşat urmărirea penală împotriva fostului preşedinte moldovean atât în cazul „kuliokului”, o pungă de plastic cu bani primită de acesta de la controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc, şi el fugar, cât şi în legătură cu finanţările ilegale primite de la Moscova pentru campanii electorale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite