Imaginea care a stârnit un val de ură printre membrii unui grup anti-imigranţi din Norvegia: „Ar putea fi terorişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O imagine în care erau fotografiate şase scaune goale într-un autobuz a stârnit un val de ură printre membrii unui grup norvegian anti-imigranţi, după ce aceştia au crezut că se uită la poza unor femei care poartă burka.

Mulţi dintre membrii grupului privat „Fedrelandet viktigst“, care numără peste 13.000 de persoane, au scris despre fotografie că este „îngrozitoare“ sau „terifiantă“, potrivit The Guardian. Alţi oameni chiar s-au întrebat dacă presupuşii călători nu cumva transportă sub haine arme sau bombe. 

„Arată înfricoşător. Ar trebui interzise. Nu poţi să-ţi dai seama ce se află sub haine, ar putea fi terorişti“, a scris unul dintre membri. 

„Să fie daţi afară din ţara noastră. Trăim vremuri înspăimântătoare. Am crezut că va fi aşa în anul 2050, dar se întâmplă acum“, a scris un alt membru.

Fotografia a fost postată sub formă de glumă de jurnalistul Johan Slåttavik, care a vrut să vadă „cum sunt influenţate percepţiile oamenilor asupra unei imagini de modul în care reacţionează cei din jurul lor“.

Fotografia a devenit viral în Norvegia, după ce internauţii au distribuit imagini cu reacţiile grupului. Sindre Beyer, a cărui postare a fost distribuită de peste 1.500 de ori, a scris următorul mesaj, însoţit de capturi ale comentariilor: „Ce se întâmplă când o fotografie a unor scaune goale dintr-un autobuz este postată pe un grup dezgustător pe Facebook şi aproape toată lumea crede că se uită la burka?“

„Sunt şocat de cât de multe ştiri false şi ură se promovează pe acest grup. Atâta duşmănie împotriva unor scaune goale de autobuz arată că prejudecăţile câştigă în dauna înţelepciunii“, a declarat el. 

Şeful Centrului Antirasist din Norvegia, Rune Berglund Steen, a declarat că oamenii „văd ceea ce vor - şi asta înseamnă musulmani periculoşi“. 

Norvegia a devenit cea mai recentă ţară europeană care a propus restricţii privind purtarea burka (veşmânt care acoperă cea mai mare parte, fiind lăsat un fragment mai rar de material prin care femeile pot vedea) şi niqab (văl pentru faţă care lasă dezgolită doar porţiunea din jurul ochilor), depunând o lege care va interzice purtarea lor în grădiniţe, şcoli şi universităţi. Franţa, Olanda, Belgia, Bulgaria şi statul german Bavaria interzic femeilor să poarte vălul islamic în locurile publice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite