Scandalul FinCEN: Marea Britanie, considerată „jurisdicţie cu risc înalt” de SUA. Oameni de afaceri ruşi, între care Arkadi Rotenberg, au spălat bani prin bănci britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucursala din New York a Deutsche Bank FOTO EPA-EFE
Sucursala din New York a Deutsche Bank FOTO EPA-EFE

O scurgere de documente ale FinCEN, departamentul din cadrul Trezoreriei SUA responsabil de combaterea spălării de bani şi a altor infracţiuni financiare, în mare parte rapoarte ale unor tranzacţii suspecte derulate între 1999 şi 2017 şi înaintate agenţiei de către bănci internaţionale, au dezvăluit între altele modul în care oameni de afaceri ruşi s-au folosit de breşele sistemului financiar global pentru a evita sancţiunile americane.

Peste 2.500 de documente FinCEN scurse către Buzzfeed News şi ajunse la Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie au scos la iveală faptul că bănci internaţionale majore au permis tranzacţii de spălare de bani în valoare de circa 2 trilioane de dolari între 1999 şi 2017. Rapoartele de activităţi suspecte înaintate către FinCEN, o agenţie guvernamentală americană de combatere a spălării de bani, au dezvăluit faptul că serviciile americane de informaţii consideră Marea Britanie o „jurisdicţie de risc înalt” în măsura în care permite circulaţia banilor proveniţi de la ruşi bogaţi.

Dezvăluirile vin pe fondul publicării raportului de informaţii cu privire la interferenţa Rusiei în procesele electorale britanice şi îngrijorările în privinţa influenţei unor oameni de afaceri ruşi care au cumpărat proprietăţi şi s-au stabilit în Marea Britanie. 

 

Sursa celor mai mari donaţii către Partidul Conservator britanic

Soţul lui Liubovi Cernuhin, una din cele mai mari donatoare ale conservatorilor din Marea Britanie, a primit prin transferuri bancare fonduri în valoare de 8 milioane de dolari, iar firul provenienţei banilor duce la un oligarh rus cu strânse legături cu Kremlinul. Sucursala din New York a Deutsche Bank a raportat faptul că Vladimir Cernuhin a primit în 2016 bani de la o companie offshore înregistrată în insulele Virgine britanice şi conectată cu Suleiman Kerimov, un politician rus supus sancţiunilor americane din cauza legăturilor apropiate cu Kremlinul.

Kerimov, proprietarul celei mai mari mine aurifere din Rusia şi membru al Parlamentului rus, este investigat din 2016 în Franţa pentru evaziune fiscală. El se află sub sancţiuni americane din 2018 prin prisma „rolului-cheie” jucat în promovarea „acţiunilor maligne” ale Rusiei. Fostul adjunct al ministrului de finanţe în vârstă de 52 de ani, s-a mutat la Londra în 2004, după ce a fost concediat de preşedintele rus şi de atunci el şi soţia sa au devenit cetăţeni britanici.

Din 2012, soţia sa Liubovi Cernuhin a făcut donaţii în valoare de 2.1 milioane de dolari conservatorilor britanici, plătind inclusiv pentru participare la evenimente în timpul mandatelor a trei premieri. Cele mai mari sume de bani au fost oferite după transferul celor 8 milioane de dolari, pe 29 aprilie 2016, primite de soţul său de la o companie conectată cu Kerimov. Totuşi nu este clar cât anume din această sumă a ajuns la conservatorii britanici.

Donaţiile i-au permis acesteia invitaţii la o cină alături de fostul premier Theresa May şi cabinetul său, în 2019, şi participarea la licitaţii pentru meciuri de tenis cu premierii britanici David Cameron şi Boris Johnson. Anul acesta în februarie a plătit 45.000 de lire sterline pentru a juca tenis alături de Boris Johnson.

Liubovi Cernuhin este cea mai mare donatoare din istoria partidului conservator, donând circa 1.7 milioane de lire sterline în ultimii opt ani.

Întrebat în 2018 despre cuplul de oameni de afaceri de origine rusă şi donaţiile lor, Boris Johnson, pe atunci ministru de externe, a declarat pentru BBC că în măsura în care există dovezi de corupţie  autorităţile responsabile pot interveni, însă „s-au făcut toate verificările posibile” şi acestea vor fi făcute în continuare în privinţa donaţiilor către partidele politice.

Plata de 8 milioane de dolari către Vladimir Cernuhin a fost făcută prin compania offshore Definition Services, controlată de copiii lui Kerimov. Potrivit documentelor, banii proveneau de la Kerimov prin prisma relaţiei personale cu Cernuhin.

Oficiali din cadrul Deutsche Bank, care a procesat tranzacţia, au pus întrebări legate de aceasta celeilalte bănci implicate, răspunsul fiind că este vorba de un „împrumut între două părţi” legat de proiecte imobiliare. Totuşi Deutsche Bank a înaintat un raport de activităţi suspecte (SAR) subliniind legătura cu oligarhul rus Kerimiv şi plata către Cernuhin. Raportul arată că Definition, o companie declarată de investiţii imobiliare, este posibil o firmă-fantomă operând în afara jurisdicţiilor de risc înalt, iar „scopul comercial al tranzacţiilor ca şi relaţia dintre părţi nu pot fi determinate”. Mai mult, compania a fîăcut o plată consistentă către Vladimir Cernuhin, fost ministru adjunct de finanţe din Rusia, o persoană cu expunere politică publică.

Cernuhin este implicat într-o dispută legală cu privire la drepturile de proprietate asupra unei foste fabrici ruse cu oligarhul rus Oleg Deripaska, procesul fiind judecat la la Înalta Curte din Londra. Aşa a ieşit la iveală faptul că a creat două fonduri funciare - unul în beneficiul soţiei sale şi un altul în numele amândurora. Liubovi Cernuhin, fostă bancheră, figurează ca directoare a patru companii britanice, adresa de corespondenţă a uneia dintre ele apărând pe un document legat de transferul primit de la compania intermediară Definition.

Avocaţii cuplului au refuzat să confirme tranzacţia explicând că omul de afaceri nu a primit bani de la companii asociate lui Kerimov sau de la acesta însuşi, în timp ce donaţiile Partidului Conservator nu sunt unele influenţate - de Kremlin sau altcineva, toate fiind declarate în conformitate cu legislaţia comisiei electorale.

De asemenea avocaţii lui Kerimov au negat acuzaţiile jurnaliştilor de investigaţie britanici de la Panomara subliniind că nu există legături între cei doi oameni de afaceri.

Partidul Conservator a transmis prin purtătorul său de cuvânt că cetăţenii britanici de origine rusă au dreptul democratic de a face donaţii către partidele politice şi că „mulţi dintre ei sunt critici vocali ai lui Putin, astfel că e total greşit şi discriminant” să fie toţi puşi în aceeaşi oală.

Miliardarul rus Arkady Rotenberg a spălat milioane de dolari prin Barclays 

Arkadi Rotenberg, în vârstă de 68 de ani, unul din apropiaţii lui Vladimir Putin, se află sub sancţiuni americane şi europene din 2014, el fiind beneficiarul unor contracte cu statul rus pentru construcţia de drumuri, a unui gazoduct şi a unei centrale de electricitate.

Trezoreria americană a declarat că el şi pe fratele său, parte din cercul intim a lui Putin, au susţinut proiectele lui Putin şi au făcut miliarde de dolari din contracte cu Gazprom şi alte contracte oferite de Putin.

În 2008, fraţii au deschis un cont la Barclays în numele companiei Advantage Alliance. Documentele FinCEN au arătat că aceasta a transferat 60 de milioane de lire sterline între 2012 şi 2016 ocolind sancţiunile americane prin achiziţii de artă. O investigaţie deschisă anul acesta de Senatul SUA a descoperit dovezi puternice în favoarea faptului că această companie este deţinută de miliardarul rus, raportul arătând că „lipsa de transparenţă, anonimatul şi lipsa reglementărilor creează un mediu propice pentru spălare de bani şi ocolirea sancţiunilor”, întrucât în cadrul licitaţiilor din SUA şi Marea Britanie nu se pun cele mai elementare întrebări despre clienţii de artă.

Arkadi a plătit 7,5 milioane de dolari pentru tabloul La Poitrine a lui René Magritte, pe care l-a cumpărat în 2014 printr-un transfer de bani către contul Alliance deschis la Barclays din Londra.

Banca a deschis în aprilie 2016 o investigaţie internă cu privire la conturi multiple posibil conectate cu fraţii Rotenberg, iar şase luni mai târziu a închis contul companiei Alliance. Alte conturi suspecte, între care şi cel al companiei Ayrton Development Limited, o altă companie intermediară care s-a dovedit a fi deţinută de Rotenberg, au rămas active pînă în 2017.

La solicitarea Panorama BBC, Barclays nu a comentat asupra numărul de conturi asociate cu miliardarul rus subliniind că banca s-a conformat obligaţiilor sale legale inclusiv în privinţa sancţiunilor americane.

„Dat fiind că înaintarea unui SAR nu este în sine o dovadă a unei activităţi ilicite, noi închidem conturile unui client doar după o investigaţie atentă şi obiectivă şi o analiză a dovezilor, cântărind suspiciunile noastre asupra unei infracţiuni financiare în raport cu riscul excluderii unui client nevinovat”, se arată în comunicatul băncii britanice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite